Päänsärky

​​Tietoa päänsärystä

Täältä löydät tietoa erilaisista päänsäryn syistä

​​​​

Lähes jokainen kokee joskus päänsärkyä. Päänsärky voi johtua hyvin monesta eri syystä. Päänsärkyä aiheuttavia sairauksia on kansainvälisessä päänsärkyluokituksessa yli 150. Päänsäryn syyn löytäminen on tärkeää oikean hoidon löytämiseksi.

MIKSI PÄÄTÄ SÄRKEE?​

​​​​

Päänsärky voi olla huolta herättävää; voiko taustalla olla vakava sairaus, kuten aivokasvain tai aivoverenvuoto? Tämä on onneksi harvinaista. On kuitenkin tilanteita, jolloin on syytä varmistaa, ettei säryn taustalla ole mitään vakavaa.

MILLOIN ON KIIRE LÄÄKÄRIIN?​

​​​​​​​​​​​Tavallisia päänsärkyjä

T​ietoa tavallisista päänsärkydiagnooseista.

​​​​

Tasainen jomotus tai päätä puristava särky voi kertoa jännityspäänsärystä. Jännityspäänsärky on yleistä. Yli puolet ihmisitä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämää.

JÄNNITYSPÄÄNSÄRKY​

​​​​

Migreenin oirehaitari on laaja. Pahimmillaan toispuolinen päänsärky pakottaa lepäämään, oksettaa ja valot ja äänet tekevät olon entistä tukalammaksi. Toisinaan migreeni on vain lievää, häiritsevää päänsärkyä ja aistiherkkyyttä.

MIGREENI

​​​​

Sarjoittaisen päänsäryn diagnoosi viivästyy usein jopa vuosia tai vuosikymmeniä. Se sekoitetaan usein migreeniin, mutta on kuitenkin selvästi erilainen.

SARJOITTAINEN PÄÄNSÄRKY​

​​​​

Satunnaisesti päänsäryn hoitoon käytetyt särkylääkkeet ovat yleensä turvallisia. Pitkään ja useasti käytettynä ne voivat kuitenkin pahentaa päänsärkyä.

LÄÄKEPÄÄNSÄRKY​

​​​​

Kasvosärky voi johtua monesta syystä, mutta toisinaan selkeää syytä ei löydy. Toistuvien sähköiskumaisten kasvokipujen syy voi olla kolmoishermosärky. Muun tyyppiset kasvokivut ovat vielä yleisempiä.

KASVOKIVUT


Päänsäryn itsehoito

Pa​rhaaseen tulokseen päänsäryn hoidossa päästään laajalla tilanteen tarkastelulla. Käytänkö särkylääkkeitä oikein? En liikaa? Tarvitsenko päänsäryn estolääkkeen? Ovatko elämäntapani säännölliset ja terveelliset? Miten hoidan kuntoani? Miltä psyykkinen hyvinvointini vaikuttaa?

​​​​

Päänsäryn hoidossa lääkkeettömät hoidot ovat tärkeitä. Omasta terveydestä ja kunnosta kannattaa huolehtia. Kivun hallintaan voi vaikuttaa terveillä elämäntavoilla, riittävällä psyykkisellä tasapainolla ja omasta terveydestä huolehtimalla.

PÄÄNSÄRYN HALLINTAA ELÄMÄNTAVOILLA​

​​​​

Päänsäryn kohtauslääke valitaan päänsäryn tyypin, oireiden ja niiden vaikeusasteen mukaan. Tiheästi oireilevaan päänsärkyyn tarvitaan usein estolääkitys, minkä lääkärisi suunnittelee. Säännöllistä, runsasta ja pitkäaikaista kohtauslääkkeiden käyttöä pitää välttää. Lievään päänsärkyyn ei välttämättä tarvitse lääkehoitoa.

LÄÄKKEET PÄÄNSÄRYN HOIDOSSA

​​​​

Psyykkiset voimavarat auttavat päänsärkyjen kanssa selviytymisessä. Löydä tapoja ja harjoituksia rentoutumiseen ja mielenhallintaan. Näitä on hyvä tehdä säännöllisesti, ei pelkästään säryn tullessa. Harjoitusten kautta opit paremmin hallitsemaan särkykohtauksia.

LÖYDÄ VOIMAVARASI - PSYKOLOGISET HOITOKEINOT​

Pohd​i ja testaa

Työkaluja päänsäryn seurantaan.

​​​​

Päänsärkypäiväkirja on helppo tapa pitää kirjaa päänsäryistä ja käytetyistä päänsäryn kohtauslääkkeistä. Tämä on tarpeen hoidon suunnittelussa ja seurannassa etenkin, kun päänsärkyjä on usein.

TUNNE PÄÄNSÄRKYSI - PÄÄNSÄRYN OMASEURANTA​

Päivitetty  8.12.2017