Miksi päätä särkee?

Lähes jokainen kokee joskus päänsärkyä. Varsinaiset päänsärkysairaudet, kuten migreeni ja jännityspäänsärky, ovat tavallisimpia. Päänsärky on vain harvoin jonkin muun sairauden tai vaivan tuottama oire.

Videolla neurologi Hanna Harno kertoo tavallisista päänsärkysairauksista.

Päänsärky tuntuu aivojen kipua aistivissa keskuksissa, mutta viesti sinne tulee muualta aivoista ja hermopäätteistä.

Eri sairaudet aiheuttavat eri tyyppisiä päänsärkyjä

Päänsäryn luonne vaihtelee riippuen päänsärkytyypistä ja myös yksilöllisesti. Se voi olla tasaista, jomottavaa, sykkivää, tuikkivaa tai repivää. Kipua voi tuntua koko päässä tai jossakin tietyssä kohtaa päätä. Särky voi olla jatkuvaa tai vaihtelevaa, ja se voi liittyä tiettyyn vuorokauden aikaan. Usein päänsärkyyn liittyy myös muita oireita kuten pahoinvointia, oksentelua, aistien herkistymistä, huimausta tai puutumisoireita, joskus myös halvausoireita tai levotonta oloa.

Päänsäryn diagnosointi perustuu useimmiten tyypillisiin oireisiin ja lääkärin tutkimukseen

Kuvaus päänsäryn luonteesta ja liitännäisoireista riittää yleensä, jotta lääkäri pääsee selville päänsärkytyypistä. Tarvittaessa päänsäryn syytä voidaan selvittää kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksilla. Oikean päänsärkydiagnoosin löytyminen on tärkeää, koska hoito eri päänsärkytyypeissä on erilaista. On hyvä muistaa, että henkilö voi kärsiä useammasta erityyppisestä päänsärystä. Jos päänsärkyjä on usein, voi päänsärkypäiväkirjan pitäminen auttaa selvittämään minkälaisesta päänsärystä on kyse. Joissakin tilanteissa hoitoon täytyy hakeutua nopeasti.

Päivitetty  3.2.2022

Kyllä