Siirry sivun sisältöön

Aktiivisen MS-taudin hoitoon käytettävät suun kautta otettavat lääkkeet

Aktiivisen MS-taudin hoitoon käytettäviä suun kautta otettavia lääkkeitä ovat kerran päivässä tablettina otettava teriflunomidi ja kahdesti päivässä kapselina otettava dimetyylifumaraatti. Uusimpana valmisteena on vuoden 2022 alusta saanut peruskorvattavuuden kerran päivässä tablettina otettava ponesimodi.

Teriflunomidi poistuu elimistöstä hitaasti, joten nopeaa lääkevaihtoa tarvittaessa tai raskautta suunniteltaessa teriflunomidin elimistöstä poistumista nopeutetaan siihen erikseen käytettävän lääkekuurin avulla. Teriflunomidin mahdollinen haittavaikutus on lievä hiusten oheneminen. Molempien lääkitysten seurantaan kuuluvat säännöllisesti otettavat verikokeet verenkuvan ja maksa-arvojen tarkistamiseksi.

Dimetyylifumaraatin aloitusvaiheessa voi esiintyä vatsavaivoja ja punastumisreaktioita. Punastumista voi lievittää asetyylisalisyylihapon avulla. Molempien lääkitysten seurantaan kuuluvat säännöllisesti otettavat verikokeet verenkuvan ja maksa-arvojen tarkistamiseksi.

Ponesimodin yleisimmät haittavaikutukset ovat nenän ja nielun tulehdukset sekä maksaentsyymien nousu. Lääkitystä seurataan säännöllisin turvaverikokein, joilla tarkastellaan ainakin maksan toimintaa ja verenkuvaa.