Siirry sivun sisältöön

Väsyvyys

Väsyvyys ja rasituksen sietokyvyn heikentyminen ovat tavallisia oireita aivovamman jälkeen, eikä väsyvyysoireiden voimakkuus riipu aivovamman vaikeusasteesta. Väsyvyys voi myös korostaa muita aivovamman jälkioireita.

Aluksi vähäisinkin ponnistelu voi saada sinut tuntemaan itsesi väsyneeksi. Lieväkin aivovamma voi aiheuttaa energiavajeen aivoihin. Aivoillasi on vähemmän voimia jaettavaksi kuin yleensä. Myös aivojen toipuminen vaatii energiaa. Mahdollisesti huomaat, että tarvitset unta monta tuntia enemmän kuin tavallisesti. Uni huoltaa aivoja ja lepo on lievän aivovamman jälkeen erittäin tärkeää, sillä se auttaa aivoja toipumaan. Muista siis huolehtia riittävästä unen määrästä ja nuku tarvittaessa päiväunia.

Tavanomaiset työtehtävät saattavat uuvuttaa sinut tavallista nopeammin. Uupumus voi tällöin aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, keskittymisen vaikeutta, muistamisen työläyttä ja stressioireita. Muista siis pitää riittävästi lepotaukoja myös arkeen palattuasi!

Työhön tai opiskeluun palattuasi seuraa vointiasi. Jos kaikki vapaa-aika menee vain töistä toipumiseen tai uuvut jo ennen työpäivän tai työviikon loppua, kerro siitä lääkärillesi. Liian pitkälle päässeestä ylikuormitustilasta toipuminen voi kestää pitkään.