Syöpähoidetun lapsen endokrinologinen seuranta

Syöpähoitojen jälkeen lapsen elinikäinen endokrinologinen seuranta voi olla välttämätöntä.

Erityisesti pään alueelle annettu sädehoito voi vaurioittaa elimistön hormonitoimintaa, joskus jopa vuosien kuluttua annetusta hoidosta.

Haitarin otsikkotaso2
Oireet

Syöpähoitojen jälkeen esiintyvät endokrinologiset haittavaikutukset esiintyvät erityisesti aivolisäkkeen alueelle annetun sädehoidon jälkeen. Oireet voivat esiintyä sen erittämien hormonien puutoksina, ja ne voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, murrosiän kehityshäiriöistä, kasvuhormonivajeesta, kortsolivajeesta tai ADH-vajeesta.

Tietyt solunsalpaajat voivat vaurioittaa sukurauhasia tai muita endokrinologisia elimiä.

Pään alueen sädehoito tai leikkaukset voivat johtaa keskushermostoperäiseen lihavuuteen ja metabolisiin haittavaikutuksiin.

Syöpähoitojen seurauksena voi esiintyä lisääntynyttä riskiä osteoporoosille, mitä seurataan luuntiheysmittauksilla.

Diagnosointi

Syöpähoitojen jälkeen endokrinologinen seuranta suunnitellaan yksilöllisesti. Haittavaikutusten diagnosointi perustuu oireiden, kliinisten löydösten ja laboratoriokokein tehtävään seurantaan.

Hormonipuutokset aivolisäke–kohdekudos–palautejärjestelmä-akselin hormonien missä tahansa kohdassa tai aivolisäkkeen erittämien hormonien pitoisuuksissa voivat olla merkki poikkeavasta hormonitoiminnasta.

Metabolisen oireyhtymän seulonta voi olla tarpeen etenkin silloin, jos kasvun seurannan perusteella todetaan lihavuuden kehittyminen erityisesti keskivartalon alueelle.

Todettu luunmurtuma ja luuntiheysmittauksessa mitattu merkittävästi alentunut luuntiheys tarkoittavat osteoporoosia.

Hoito

Hoidon suunnittelu perustuu puuttuvan hormonin korvaukseen. Käytännössä kaikkia hormonipuutoksia voidaan hoitaa.

Metabolisen oireyhtymän hoidossa käytetään ruokavaliohoitoa, liikunnan lisäämistä ja tarvittaessa sokeri- ja kolesteroliaineenvaihduntaan sekä verenpaineeseen vaikuttavia lääkkeitä.

Alentuneen luuntiheyden hoito D-vitamiinin ja kalkin riittävän saannin turvaamisella. Osteoporoosin hoidossa käytetään bisfosfonaatteja.

Itsehoito ja rokotukset

Itsehoidossa on keskeistä hoito-ohjeiden ja lääkehoitosuunnitelman tarkka noudattaminen. Hormonipuutoksien kehittymiseen itsehoidolla ei voi vaikuttaa. Liikunta ja hyvä ravitsemus parantavat luun tiheyttä, ehkäisevät paino-ongelmia ja parantavat elimistön yleistä aineenvaihduntaa.

Syöpähoidot voivat vaikuttaa annettaviin rokotuksiin. Kysy asiasta lisää hoitavalta lääkäriltäsi.

syöpä; lapset; hormonit; kasvu

Kyllä

Päivitetty  30.1.2023