Tietoa lapsen allergisesta nuhasta, silmäoireista ja siedätyshoidosta

Allerginen nuha ja silmäoireet ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat alkaa jo pikkulapsella, mutta tavallisemmin kouluikäisellä. Jos oireet ovat lääkityksestä huolimatta hankalat, voidaan harkita siedätyshoitoa.

Yleisimpiä oireiden aiheuttajia ovat siitepölyt (koivu, leppä, heinät ja pujo) ja kotieläimet (kissa, koira ja hevonen).

Allergisessa nuhassa potilas herkistyy ensin oireita aiheuttavalle proteiinille eli allergeenille. Herkistymisellä tarkoitetaan, että potilaan immuunijärjestelmä alkaa poikkeavasti tuottaa IgE-luokan vasta-aineita kyseistä allergeeniä kohtaan.

Allergiassa, herkistyneen potilaan elimistön kohdatessa uudelleen allergeenin, syntyy allerginen puolustusvaste. Sen seurauksena syöttösoluista vapautuu lukuisia välittäjäaineita (esimerkiksi histamiinia), jotka aiheuttavat allergisen tulehdusreaktion ja potilaan tyypilliset allergiaoireet.

Allerginen nuha voi olla jaksottaista tai ympärivuotista. Siitepölyt ja maaperähomeet aiheuttavat kausiluonteisia allergiaoireita. Lehtipuut kukkivat tyypillisesti keväällä ja heinät ja pujo puolestaan keski- ja loppukesällä.

Tavallisin siitepölyallergian oireiden syy Suomessa on koivu. Oireiden voimakkuus riippuu ilmassa olevien siitepölyhiukkasten määrästä, mikä vaihtelee eri vuosina. Alkukeväällä sekä loppusyksystä maaperähomeet voivat aiheuttaa niille herkistyneille potilaille allergista nuhaa. Allergista nuhaa sairastavilla astmariski on 2–3,5-kertainen.

Eläinpölyt (tavallisimmat kissa, koira ja hevonen) sekä pölypunkki voivat aiheuttaa ympärivuotista allergista nuhaa. Merkittäviä oireita aiheuttavaa pölypunkkiallergiaa on Suomessa lapsilla kuitenkin hyvin vähän.

Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla apteekista itsehoitolääkkeitä ilman reseptiä. Lääkäri voi määrätä tarvittaessa myös reseptilääkkeitä. Allergisen nuhan hoidon peruslääke on suun kautta otettava antihistamiini. Oireiden mukaan tarvitaan toisinaan myös nenään annosteltavia paikallishoitoja. Jos allergisen nuhan oireet aiheuttavat potilaalle merkittävää haittaa asianmukaisesta ja säännöllisestä allergialääkityksestä huolimatta, voidaan harkita siedätyshoitoa.

Silmän allerginen sidekalvontulehdus aiheuttaa kutinaa, vetistystä, punoitusta, valonarkuutta ja lievää rähmimistä. Kausiluonteisesti tulevat silmäoireet ovat joskus ainoita allergian oireita. Lieviä allergisia silmäoireita voidaan hoitaa paikallishoitona silmään laitettavilla tipoilla.

 

Kyllä

Päivitetty  28.2.2023