Infektiot lapsen ja nuoren syöpähoitojen aikana

Syövän hoidossa käytettävät lääkkeet vähentävät veren kaiken tyyppisiä valkosoluja, jolloin vastustuskyky heikkenee ja riski saada infektioita kasvaa.

​Infektiot voivat olla bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia. Infektioita pyritään ehkäisemään hyvällä käsihygienialla. Lisäksi huolehditaan ihon ja suun kunnosta, sillä rikkoutunut iho tai suun limakalvo on reitti infektioille.

Lapsi tai nuori saa läpi syöpähoitojen suun kautta otettavaa antibioottia, jolla pyritään ehkäisemään vakavia pneumocystis-sienen aiheuttamia keuhkotulehduksia. On kuitenkin todennäköistä, että jokainen lapsi sairastaa syöpähoitojen aikana yhden tai useamman kuumeisen infektion. Näitä infektioita kutsutaan sepsiksiksi eli yleisinfektioiksi.

Vanhempien on hyvä reagoida lapsen kuumeeseen ja kipuun välittömästi. Osastolle on soitettava, kun kuume kipuaa yli 38 asteen erityisesti silloin, kun lapsen valkosolut ovat matalat. Kuume saattaa olla ainoa merkki vakavasta yleisinfektiosta. Tällöin potilas joudutaan useimmiten ottamaan sairaalahoitoon ja aloittamaan suonensisäinen antibioottihoito.

Sepsiksen aikana potilaan veressä kasvaa bakteereja, jotka leviävät verenkierron välityksellä muualle elimistöön. Verestä otetussa viljelyssä bakteerit kuitenkin kasvavat vain osalla potilaista. Mitä rankempi solunsalpaajahoito lapsella tai nuorella on, sitä todennäköisemmin hän sairastuu sepsikseen solutason ollessa matalalla.

Keskuslaskimokatetrin käyttö, pitkittynyt neutropenia eli neutrofiilivalkosolujen puutos, limakalvovauriot ja suonensisäinen ravitsemus voivat altistaa bakteeri-infektioille. Bakteeri-infektioita hoidetaan aina suonensisäisellä antibioottilääkityksellä.

Myös useat tavalliset virukset voivat aiheuttaa vaikeitakin infektioita syöpää sairastavalle lapselle tai nuorelle. Tällaisia ovat esimerkiksi RS-, influenssa A-, adeno- ja rotavirukset. Joidenkin näiden virusten hoitoon on saatavana hyvä lääkitys.

Sepsiksen eli yleisinfektion ensioireita ovat vilunväristykset, väsymys, vetämätön olo, ihon värin muuttuminen vaalean harmahtavaksi ja kuume. Lisäksi saattaa esiintyä päänsärkyä, vatsakipua tai yleistä kivuliaisuutta.

Sieni-infektioille altistavat kauan jatkuva neutropenia eli neutrofiilien puutos, vahvojen kortisonivalmisteiden käyttö ja pitkällinen antibioottilääkitys. Sieni-infektioiden hoito on yleensä pitkäkestoista.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022