Olkaluun alaosan murtumat lapsilla ja nuorilla

Kasvuikäisillä olkaluun alaosan murtumat ovat kolmanneksi yleisimpiä yläraajamurtumia.

​Olkaluun murtumat syntyvät tavallisimmin mm. kiipeilytelineeltä putoamisen tai trampoliinilla tai pyörällä kaatumisen seurauksena. Diagnoosi varmistetaan röntgenkuvalla.

Hoito määräytyy murtuman vaikeusasteen mukaan. Lievimmät hoidetaan rannekaulalenkillä, kun taas vaikeimpien oireettomaksi paraneminen edellyttää murtuman kiinnittämistä leikkauksessa, jonka yhteydessä usein asetetaan myös kipsi.

Kipsiä tai rannekaulalenkkiä pidetään tavallisesti 3–4 viikkoa. Kipsin poiston jälkeen on erittäin tärkeää, että lapsi tai nuori alkaa käyttää kättään mahdollisimman normaalisti ja tekee päivittäisiä liikeharjoitteita kipsin ja murtuman aiheuttaman jäykkyyden poistamiseksi.

Jos kyynärnivelen liike ei normalisoidu kolmen viikon kuluessa kipsin poistosta, vanhempia kehotetaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön fysioterapeutin ohjauksen järjestämiseksi.

Koululiikuntaan ja harrastuksiin voi palata noin kahden kuukauden kuluttua murtumasta edellyttäen, että kyynärnivelen liikkeet ovat palautuneet ja kivuttomat.

 

Kyllä

Päivitetty  14.3.2022