Lapsen ja nuoren suun ja hampaiden hoito sädehoidon aikana

Suun ja hampaiden hoitoon kiinnitetään erityistä huomiota, jos sädehoito kohdistuu pään alueelle.

​Suun ja nielun alueelle kohdistettu sädehoito vaikuttaa sylkirauhasiin, limakalvoihin ja kieleen. Sädehoito aiheuttaa limakalvojen ärsytystä turvotuksineen sekä syljen erityksen vähenemistä ja makuaistin heikkenemistä. Sädehoidon seurauksena myös hampaiden reikiintyminen ja limakalvojen rikkoutumisen vaara lisääntyvät.

Hammaslääkäri tarkastaa suun ja hampaat tarvittaessa ennen sädehoidon aloittamista. Erityisen tärkeää on, että hampaat on hoidettu, ja mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi hampaiden poistot, on suoritettu ennen sädehoidon alkamista. Sädehoidon aikana aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus pehmeällä hammasharjalla sekä huuhtelut keittosuolaliuoksella tai vedellä auttavat suuta ja hampaita pysymään kunnossa.

Suun ärsytysoireiden estämiseksi kuumia, happamia ja voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia tulisi välttää. Myös erityisen kuivia ja karkeita ruokia kannattaa välttää limakalvovaurioiden ehkäisemiseksi.

Pureskelu ja imeskely lisäävät syljen eritystä. Jääpalojen imeskely saattaa helpottaa kuivuuden tunnetta suussa. Sama vaikutus on ksylitolipurukumilla ja -pastilleilla, jotka ovat myös hampaille turvallisia. Vesi tai apteekista saatava "keinosylki" auttavat myös suun kostuttamisessa. Tilkka ruokaöljyä, joka levitetään kuiville limakalvoille kielen tai pumpulitikkujen avulla, voi myös olla apuna kuivan suun hoidossa.

Mikäli suu kipeytyy sädehoidon aikana, kipulääkkeistä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Limakalvojen puuduttamiseen suun puhdistuksen ja syömisen helpottamiseksi voi käyttää paikallisesti puuduteliuosta.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022