Hoitotoimenpiteet lapselle tutuiksi leikkimällä

Pienten, jo alle 2-vuotiaiden, lasten kanssa sairaalassa tapahtuvia asioita voidaan käydä läpi leikin kautta. Lääkärileikkivälineillä voidaan hoitaa nallea, nukkea tai läheistä aikuista.

Videolla varhaiskasvatuksen opettaja kertoo sairaalaleikistä.

 
 

Sairaalassa lapsi kohtaa monia uusia asioita. Ymmärtääkseen ja jäsentääkseen kokemaansa lapsi tarvitsee leikkiä. Lapsi käsittelee asioita konkreettisesti – tekemällä itse, kokeilemalla, tutkimalla ja tunnustelemalla. Siksi sairaalaleikki on terapeuttinen ja lapselle merkittävä tapa käydä läpi sairaalakokemuksia.

Sairaalaleikissä lapsi valitsee yleensä hoitajan tai lääkärin roolin, jolloin hän pystyy ohjailemaan leikin kulkua ja sisältöä. Lapsi käy läpi hänelle itselleen tapahtuneita asioita, kuten verinäytteen ottamista ja lääkkeiden antamista, pistämistä tai leikkausta.

Osallistuminen sairaalaleikkiin rohkaisee kaikenikäisiä lapsia tunnistamaan ja ilmaisemaan sairauteen ja sairaalakokemuksiin liittyviä tunteita. On tärkeää, että aikuisetkin osallistuvat sairaalaleikkiin, jolloin on mahdollista leikin yhteydessä luontevasti keskustella sairaalaan liittyvistä asioista ja siitä, miksi esimerkiksi joitakin toimenpiteitä on tarpeellista tehdä.

Myös sairaalassa ollessa leikkiminen on mahdollista, ja jos sairaalassa on leikkitoiminnan työntekijöitä, voivat he osallistua leikkiin mukaan. Lapsi, vanhemmat (ja sairaalan työntekijät) voivat yhdessä nallen tai nuken avulla kokeilla, miltä hoitaminen ja hoidettava oleminen tuntuvat. Tällöin lapsi saa tietoa siitä, millaisia tutkimusvälineitä sairaalassa voidaan käyttää ja mitä niillä tehdään. Lapselle myös selitetään, miksi erilaiset tutkimusvälineet ovat tarpeellisia ja kuka voi sairaalassa niitä käyttää.

Hoitotoimenpiteisiin ja sairaalamaailmaan voi lapsen kanssa tutustua lääkärileikkivälineillä.

Sairaalaleikkivälineitä, kuten stetoskooppi ja ruisku. 

Ensin opitaan ja saadaan tietoa. Lapsi voi ensiksi seurata vierestä, kun aikuinen tekee nallelle jonkin toimenpiteen (esimerkiksi antaa lääkettä ruiskulla). Samalla hoitovälineet ja toimenpiteet tulevat lapselle tutuiksi.

Aikuinen näyttää lapselle, kuinka nallelle annetaan lääkeruiskulla lääkettä. 

Seuraavaksi tehdään yhdessä. Lapsi ja aikuinen voivat yhdessä valmistautua ja harjoitella tulevaa toimenpidettä.

Aikuinen ja lapsi antavat nallelle yhdessäl lääkettä. 

Lopuksi kokeillaan itse. Lapsi voi itse hoitaa nallea ja kokeilla, miltä hoitaminen tuntuu.

Lapsen antaa nallelle yksin lääkettä.
Lastentalo; lapset; sairaalahoito; valmistautuminen; leikki

Kyllä

Päivitetty  31.1.2023