Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) ulostulo-aukon eli juuren hoito kotona

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin ulostuloaukkoa eli juurta hoidetaan myös kotona ollessa sairaalasta saatujen ohjeiden mukaisesti.

SecurA cath® -ankkuri auttaa alkuun katetria pysymään paikoillaan.

Tunneloitu keskuslaskimokatetri (TKLK) on iso apu hoidon toteutuksessa, mutta samalla se on myös infektioriski. Infektioriskin vuoksi katetrin ulostulokohtaa eli juurta tulee hoitaa säännöllisesti. Sairaalasta annetaan puhdistusainereseptit sekä lähete oman terveydenhuoltopiirin tarvikejakeluun, josta saa muut hoitotarvikkeet.

Vanhemmat opetetaan hoitamaan TKLK:ta ennen kotiutumista tai hoitojen alkuvaiheessa poliklinikkakäyntien yhteydessä. Hoitotila olisi hyvä valita niin, että se olisi mahdollisimman puhdas ja rauhallinen. Lapsi joko istuu tai on makuuasennossa hoitamisen ajan. Tarvittaessa toinen aikuinen pitää lasta paikoillaan, jotta ei pääse sattumaan tilanteita, joissa katetri voisi esimerkiksi irrota kokonaan.

TKLK:n hoito aloitetaan aina käsien pesulla. Kädet pestään saippualla ja lisäksi käytetään myös käsihuuhdetta. Tarvittavat tarvikkeet on hyvä ottaa valmiiksi esille. Vanhat suojalaput ja teipit irrotetaan varovasti. Juuren puhdistus tapahtuu siihen erikseen hoitoyksiköstä määrätyllä puhdistusaineella

Iho katetrin ulostuloaukon eli juuren ympäriltä puhdistetaan noin 10 x 10 cm alueelta puhdistusliuoksella kostutetulla steriilillä taitoksella. Puhdistaminen aloitetaan aina juuresta poispäin, ja liike ei saa olla edestakaisin hankaavaa. Punoittavasta tai erittävästä juuresta tulee aina olla yhteydessä hoitavaan sairaalaan lisäohjeistusta varten. Punoittavaan tai erittävään juureen laitetaan sille tarkoitettua hoitoyksiköstä määrättyä vahvempaa puhdistusainetta, jota käytetään kuuriluonteisesti.

Mikäli potilaalle on laitettu SecurA cath®-ankkuri, niin muista puhdistaa myös ankkurin alta nostamalla katetria varovasti suoraan ylöspäin.

Kotona puhdistuksen voi toisinaan korvata suihkuttamalla katetrin juurta vedellä muutaman minuutin ajan. Tällöin ainakin yksi kiinnitysteipeistä on jätettävä paikoilleen suihkun ajaksi. Alle kahden viikon ikäistä katetria ei kuitenkaan saa suihkuttaa siten, että vesisuihkun paine kohdistuu suoraan katetrin juureen.

Suihkutuksen jälkeen ihoalue kuivataan puhtailla taitoksilla ja puhdistetaan puhdistusliuoksella ennen uusien lappujen paikalleen laittoa. Ihon tulee olla kuiva ja rasvaton, jotta uudet teipit ja suojalappu kiinnittyvät kunnolla.

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) suojateipit ja -laput

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) suojakalvon tai -lapun alla käytetään pääsääntöisesti mukana olevia kiinnitysteippejä tai erillisestä teipistä saatavia turvallisuutta lisääviä kiinnityksiä, jotka auttavat katetria pysymään paikoillaan. Teipit tulee kiinnittää siten, että niitä ei pingoteta katetrin päälle, vaan teippi kiertää tunnelimaisesti katetrin pintaa. Suoraan juuren päälle ei saa laittaa alla olevia turvateippejä, mutta suojalapun tulee olla juuren päällä.

Lappuja tai kalvoa vaihdetaan ja juurta hoidetaan käytössä olevan suojalapun sekä juuren kunnon mukaan 1–2 kertaa viikossa. Toisinaan katetrin juurta tulee hoitoyksikön määräyksestä hoitaa päivittäin, mikäli ilmenee esimerkiksi tarkkailua vaativaa eritystä tai punoitusta.

Mikäli havaitset mitään normaalista poikkeavaa tai mieltäsi askarruttavaa, niin ole yhteydessä hoitavaan yksikköön.

 
 
Haitarin otsikkotaso3
Katetrin kiinnittäminen teippaamalla Teipit pitävät katetrin paikoillaan.

Katetri on kiinnitetty suojakalvon mukana tulevilla teipeillä. Suojakalvon mukana tulevat teipit kiinnitetään samalla periaatteella.

Katetrin suoja ensimmäisen kuukauden aikana

Suojakalvo suojaa katetrin ulostuloaukkoa ja katetrissa olevaa ankkuria.

Ensimmäisen kuukauden ajan katetrissa on ankkuri, joka auttaa katetria kiinnittymään paremmin ja estää katetrin juurta infektioilta. Tämän ajan katetrin juuressa käytetään suojakalvoa, joka vaihdetaan vaihdetaan 5–7 päivän välein.

Katetrin suojalaput Katetrin juuri suojataan suojakalvolla.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen TKLK:n suojana käytetään pää-sääntöisesti esimerkiksi joko silikonisia suojalappuja tai läpinäkyviä kalvolappuja.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022