Imeväisten ja taaperoiden toiminnallisia mahavaivoja

Imeväisten ruoansulatuskanava ja suolisto ovat epäkypsiä syntymän jälkeen. Tällä tarkoitetaan sitä, että niiden toiminta kehittyy ja muuttuu lapsen kasvaessa. Imeväisen ruokatorvi ja mahalaukku ovat rakenteellisesti pieniä. Suoliston bakteeristo kehittyy annetun ravinnon myötä.

Vauvan suoliston epäkypsyys vaikuttaa vauvoilla esiintyviin vatsaoireisiin. Vauvan toiminnallinen vatsaoire ei vaikuta lapsen kasvuun tai kehitykseen.

Koliikki

Koliikilla tarkoitetaan tyypillisesti 0–4 kuukauden iässä esiintyvää pitkittynyttä, vaikeasti tyynnytettävää itkuisuutta, jolle ei ole havaittavissa selvää syytä. Tyypillisintä se on 6–8 viikon iässä, ja itkuaika painottuu iltaan. Vauva ei oksentele eikä kuumeile, eikä vauvalla ole muita oireita.

Koliikki yhdistetään monesti vatsavaivoihin. Jonkin verran tutkimustietoa onkin koliikin suhteesta suolistomikrobikannan muutoksiin. Joidenkin tutkimusten mukaan koliikkilapsilla suolen bakteeriston lajimäärän vaihtelu on ensimmäisten elinkuukausien ajan vähäisempää verrattuna terveisiin vastaavan ikäisiin vauvoihin. Hoitona onkin käytetty probiootteja eli maitohappobakteereita, esimerkiksi lactobacillus GG:ta. Selvää näyttöä ei kuitenkaan ole siitä, että probiootit hoitaisivat koliikkia.

Varsinaista syytä koliikille ei kuitenkaan tiedetä. Voi olla myös niin, että kyseessä on lapsen hermostoon ja kypsymiseen liittyvä reagointi eikä yksinomaan suolistoon liittyvä asia.

Regurgitaatio eli mahansisällön nousu suuhun

Regurgitaatio eli mahansisällön takaisin nousu suuhun on tyypillistä vauvaiässä. Vauvalla on rakenteellisesti pieni ruokatorvi ja mahalaukku. Ruoka on nestemäistä maitoa, mikä lisää regurgitoinnin mahdollisuutta. Vauvan kasvaessa, pystyasennon ja lihaksiston jämäkkyyden eli tonuksen lisääntyessä vaiva yleensä helpottaa. Joskus hoitona voidaan käyttää maitoon lisättävää sakeuttajaa, jolloin maito ei nouse niin helposti takaisin ruokatorveen.

Ruminaatio

Ruminaatio tarkoittaa ruoan nieleskelyä, ruoan ”mutustelua”, ja sitä esiintyy tyypillisesti 2–12 kuukauden ikäisillä lapsilla. Oire sinänsä ei haittaa lasta itseään. Vauvan kasvu ja kehitys etenevät normaalisti.

Syklinen oksentelu

Syklinen oksentelu tarkoittaa säännöllisin väliajoin tapahtuvaa toistuvaa oksentelua lapsuusiässä, tyypillisesti pikkulapsi-iässä. Oire ei haittaa lapsen kasvua tai kehitystä. Oksentaminen voi kestää tunneista useampaan päivään. Lapsi palautuu nopeasti oksentelun jälkeen omaksi itsekseen ja on oireeton oksentamisjaksojen välissä. Oksentamisen välissä voi olla kuukausia. Oksentamisoire ei yleensä haittaa lasta.

Toiminnallinen ripuli

Toiminnallisessa ripulissa lapsen ulosteet ovat löysiä tai vetisiä ilman verta. ”Taaperoripulia” esiintyy puolen vuoden iästä lähtien alle kouluikäisillä. Lapsen kasvu on kuitenkin normaalia ja paino nousee. Ulostamisen tiheys on vähintään neljä ulostetta päivässä, ja kokonaisia ruoankappaleita (esimerkiksi paprikaa) voi näkyä ulosteessa. Syynä voi olla hiilihydraattipainotteinen ruokavalio, jolloin pienen rasvamäärän lisääminen pääruokiin (esimerkiksi rypsiöljy) hidastaa suolen läpikulkuaikaa ja vähentää ulostemääriä. Lapsen kasvaessa vaivaa yleensä ohittuu itsekseen. Myös liiallinen ksylitolin käyttö voi aiheuttaa ripulia lapselle aikuista helpommin.

 

Kyllä

Päivitetty  3.2.2023