Kiveksen kiertymä lapsella tai nuorella

Kivespussissa sijaitseva kives voi kiertyä ympäri siten, että sen verenkierto estyy ja kives menee kuolioon.

Kiveksen kiertymää todetaan lapsilla eniten ensimmäisen kuukauden ja vuoden aikana sekä erityisesti murrosiässä 13–16-vuotiaana.

Kiveksen kiertymän hoito on kiireellinen ja vaatii leikkaushoidon. Noin kuusi tuntia on kriittinen aika sille, että kivekseen voi tulla palautumaton kudosvaurio.

Kiveksen kiertymässä siemenjohdin ja kiveksen verisuonet kiertyvät korkkiruuvimaisesti 180–720 astetta, mikä aiheuttaa kiveksen verenkierron ehtymisen. Synnynnäinen anatominen muutos, jossa kives ei ole kiinnittynyt tuppikalvoon takaa altistaa kiertymälle (bell-clapper). Myös äkillinen lämpötilan vaihtelu tai pitkäkestoinen urheilusuoritus voi altistaa kiveskiertymälle.

Oireiden alku on kuitenkin hyvin yllättävä ja nopea. Kuuden tunnin jälkeen oireiden alusta ennuste huononee oleellisesti.

Leikkaushoidolla eli kiertymän aukaisulla 6, 12 tai 24 tuntia oireiden alusta kiveksistä pelastuu 90 %, 50 % tai alle 10 %.

Kiveksen kiertymän oireet

Äkillisesti kipeytynyt ja kiertynyt kives voi olla punoittava, tummunut, turvonnut, kovahko, aristava tai kivulias kivespussin tai itse kiveksen alueelta. Oireet ovat toispuoliset ja kiertynyt kives voi olla vetäytynyt ylöspäin kohti nivuskanavaa. Poika voi ilmentää kiveskipua pahoinvoinnilla, oksentamalla tai kertomalla alavatsakivusta. Jopa liikkuminen voi olla vaikeaa ja kävely tapahtuu usein hajareisin. Kivun alku on useimmiten äkillinen.

Joillain pojilla saattaa esiintyä kiveksen kiertyminen ja sitten palautuminen sekä kivun helpottaminen itsestään, mutta tällainen tapahtuma voi myös ennakoida todellisen kiveskiertymän mahdollisuutta lähiviikkoina. Kuume ja kiveskipu yhdessä viittaavat sen sijaan yleensä lisäkives- tai kivestulehdukseen.

Tutkiminen

Lääkäri tutkii lapsen rauhallisesti ja kysyy esitietoja, aiempia kipukohtauksia, oireita ja niiden kestoa. Verinäytteestä tutkitaan myös tulehdusarvo. Lisäksi otetaan virtsanäyte ja tehdään doppler-ultraäänitutkimus, jolla voidaan varmentaa kiveksen verenkierto tai havaita verenkierron puutteellisuus. Jos lääkäri epäilee kiveksen kiertymää, eivät lisätutkimukset ole aina tarpeen, sillä ne voivat turhaan viivyttää hoitoa.

Kiveksen kiertymän hoito

Kiveksen kiertymän hoito on välitön leikkaus ja kiertymän avaaminen. Auki kierretty kives ja samalla toinenkin kives kiinnitetään ompelein kivespussin kalvoon, jotta vältytään uusilta kiertymiltä. Jos kiveksessä ei ole verenkiertoa, se joudutaan poistamaan toimimattomana. Ennen leikkaussaliin pääsyä kipeytyneen kiveksen viilentäminen voi hidastaa verenkierron puuttumisen tuhoavia vaikutuksia. Joskus voidaan myös yrittää kiertymän avaamista vastasuuntaan kiertämällä.

kivekset; kiveksen kiertymä; lapsi; kivespussin kipu; kives; nuori

Kyllä

Päivitetty  16.6.2021