Maito ja maitovalmisteet vähäsokerisina ja -rasvaisina
Maito ja monet maitovalmisteet ovat monipuolisia ravintoaineiden, kuten kalsiumin, B12- ja D-vitamiinien ja jodin lähteitä. Terveellisimmillään ne ovat rasvattomina ja sokerittomina, jolloin niistä saadaan kaikki hyvät ainesosat, mutta ei ylimäärin rasvaa tai sokeria.
Maito ja piimä | - Valitkaa ruokajuomaksi rasvatonta tai enintään 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää.
- Maidon ja piimän sopiva määrä on enintään 5 dl päivässä.
|
Jogurtit, viilit, rahkat ja vanukkaat | - Paras valinta on maustamaton ja vähärasvainen tuote (rasvaa ≤ 1 %), jonka joukkoon voi maun mukaan lisätä marjoja, hedelmäpaloja tai pienen hillosilmän.
- Valitkaa maustetuista jogurteista, viileistä, rahkoista ja vanukkaista enintään 10 g/100 g hiilihydraatteja sisältäviä vaihtoehtoja. Tätä suurempi määrä kertoo korkeasta sokeripitoisuudesta.
- Vähemmän sokeria sisältävän jogurtin saa myös sekoittamalla maustamatonta ja maustettua jogurttia keskenään.
- Kiinnittäkää huomiota annoskokoon ja käytön toistuvuuteen. Vanukkaita, kaakaota ja jäätelöä suositellaan vain satunnaiseen käyttöön.
|
Ruokakermat | Käyttäkää ruokakermoista enintään 7 % rasvaa sisältäviä tuotteita tai sellaisia, joissa on sydänmerkki ja rasvaa enintään 15 %. |
Juustot | Käyttäkää arkijuustoina enintään 17 % rasvaa sisältäviä juustoja. Juuston sopiva määrä on kaksi ohutta siivua tai yksi vähän paksumpi. Kevytjuustoa ei kannata syödä enemmän kuin tavallista, sillä kahdesta siivusta kevytjuustoa (17 %) tulee jo enemmän kaloreita kuin tulisi yhdestä siivusta tavallista. Juuston käyttömäärää kannattaa siten pitää ennallaan, kun siirtyy kevyempään vaihtoehtoon. |
Maitotuotteiden kaltaiset kasvipohjaiset tuotteet | Maitotuotteiden kaltaisten kasvijuomien ja -tuotteiden valikoima on kasvanut valtavasti. Ne ovat hyvä lisä terveydellisistä tai eettisistä syistä maidottomaan ruokavalioon. Maito on monipuolinen ravintoaineiden, kuten jodin, kalsiumin, B12- ja D-vitamiinin lähde. Maitoon verrattuna kasvipohjaisten vaihtoehtojen ravintosisältö ei ole samanlainen. Valitse tärkeiden ravintoaineiden saamiseksi vitaminoituja ja kalsiumilla täydennettyjä kasvipohjaisia tuotteita. Osa kasvipohjaisista valmisteista sisältää runsaasti sokeria tai kovaa rasvaa. Lue pakkausmerkinnät myös näiden tuotteiden kohdalla huolella. Valinnassa pätevät samat kriteerit sokerin ja kovan rasvan osalta kuin tavallisissa maitotuotteissa. Alla olevissa annoksissa on kutakuinkin saman verran kaloreita ja sokeria. Mitä niistä useimmiten tarjotaan, mitä rajoitetaan? Niinpä, monikaan ei antaisi jäätelöä lapselle montaa kertaa päivässä, mutta sokerisia jogurtteja, viilejä ja vanukkaita voi mennä useitakin päivässä.
|