9.2 Miten ruoan hiilihydraatit lasketaan?

Hiilihydraattien laskenta ruoka-aineista mahdollistaa insuliinin oikean annostelun. 

Tämä sivu on osa päiväkodeille ja kouluille suunnattua diabeteksen hoito-opasta. Oppaan tarkoituksena on tukea henkilökuntaa lapsen diabeteksen hoidossa päiväkoti- ja koulupäivän aikana.

Hiilihydraatit lasketaan lapsen tai nuoren ruoka-annoksista yleensä viiden gramman tarkkuudella.

Hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat

  • maitotuotteet
  • peruna, riisi ja palkokasvit
  • viljatuotteet
  • marjat ja hedelmät
  • sokeri, hunaja ja makeiset

Ruoka-aineita, jotka eivät sisällä hiilihydraatteja ovat

  • kasvikset
  • liha, kala ja munat
  • rasvat juustot ja leikkeleet
  • light-juomat, kahvi ja tee

Kouluissa tai päiväkodeissa kannattaa opetella tavallisten ruoka-aineiden hiilihydraattimäärät, jolloin hiilihydraattien laskeminen nopeutuu. Apuna hiilihydraattien arvioinnissa voi käyttää:

Eri ikäiset lapset ja nuoret tarvitsevat erimääriä hiilihydraatteja päivän aikana. Fyysisen aktiivisuuden määrä vaikuttaa hiilihydraattien tarpeeseen. Paljon urheilevat ja liikkuvat tarvitsevat enemmän hiilihydraatteja kuin vähän liikkuvat.

Tavallisia eri ikäisten lasten päivän hiilihydraattimääriä ovat

  • Päiväkoti-ikäiset lapset tarvitsevat päivän aikana 130–250 grammaa hiilihydraatteja eli 25–50 g hiilihydraatteja viidesti päivässä.
  • Alakouluikäiset lapset tarvitsevat päivän aikana 150–300 grammaa hiilihydraatteja eli 30–60 g hiilihydraatteja viidesti päivässä.
  • Yläkouluikäiset nuoret tarvitsevat päivän aikana 200–350 grammaa hiilihydraatteja eli 40–70 g hiilihydraatteja viidesti päivässä.
 

Kyllä

Päivitetty  19.10.2021