Hermostoputken sulkeutumishäiriöön liittyvät virtsaamisen ja ulostamisen ongelmat

Hermostoputken sulkeutumishäiriö aiheuttaa aina jonkin asteista hermotushäiriöitä virtsarakon ja peräsuolen alueelle.

​Virtsaamiseen liittyviä ongelmia aloitetaan selvittämään heti syntymän jälkeen. Jos rakko ei tyhjene itsekseen riittävän hyvin, aloitetaan toistokatetroinnit tavallisimmin 4–5 kertaa päivässä jo vastasyntyneisyyskaudella. Säännölliset virtsarakon tyhjennykset ehkäisevät tulehduksia, mutta joskus lapselle joudutaan aloittamaan virtsatietulehduksen ehkäisemiseksi estolääkitys. Epämääräisen kuumeilun yhteydessä on syytä ottaa virtsanäyte mahdollisen tulehduksen selvittämiseksi.

Virtsan pidätyskyvyn saavuttamiseksi tarvitaan usein antikolinergeja eli rakkoa rauhoittavaa ja sulkijalihaksen toimintaa parantavia lääkkeitä ja toistokatetrointeja, vaikka niitä ei aikaisemmin rakon tyhjentämiseksi olisi tarvittukaan. Alle kouluikäisille lapsille ei yleensä harkita kirurgisia hoitovaihtoehtoja.

Suolen toimintahäiriö ilmenee yleensä ummetustaipumuksena. Ruokavalioon on siitä syystä tarpeen kiinnittää huomiota jo alkuvaiheessa kiinteitä ruokia aloitellessa. Melko usein on mahdollista totuttaa suoli tyhjenemään säännöllisellä rutiinilla. Siihen voi kuulua ulostetta pehmittävä (tai joillakuilla kovettava) suun kautta otettava säännöllinen lääkitys ja/tai tarkka sopivan kuitupitoinen ruokavalio. Kouluikää lähestyttäessä suositellaan katetroitavaa suolihuuhteluavannetta (ACE), jolla suoli saadaan tyhjenemään paremmin.

Urologiset ongelmat voivat vaihdella lievistä täydelliseen pidätyskyvyttömyyteen. Säännöllinen urologinen seuranta on tärkeää.

virtsaaminen; ulostaminen; meningomyeloseele; lapsi; hermostoputken sulkeutumishäiriö

Kyllä

Päivitetty  16.2.2023