Tietoa solunsalpaajahoidosta lapsilla ja nuorilla

Solunsalpaajat eli sytostaatit tuhoavat syöpäsoluja.

​Solunsalpaajat (sytostaatit, kemoterapia) ovat lääkeaineita, jotka tuhoavat nopeasti jakautuvia soluja. Syöpäsolut jakautuvat yleensä hillittömästi, joten ne ovat elimistön muita soluja herkempiä solunsalpaajien vaikutukselle ja siksi solunsalpaajat ovat tehokkaita useiden syöpien hoidossa.

Hoidon tehokkuus riippuu paljon syövän tyypistä ja hoidettavan syöpäsolukon jakautumisnopeudesta. Myös syöpäsolujen luontainen herkkyys erilaisille solunsalpaajille vaihtelee paljon ja siksi erilaisten syöpien hoidossa käytetään erilaisia solunsalpaajien yhdistelmiä.

Koska solunsalpaajien vaikutus ei rajoitu pelkästään syöpäsoluihin, aiheutuu hoidosta myös haittavaikutuksia, joita pyritään hallitsemaan solunsalpaajien huolellisella annostelulla, hoidon ajoituksella ja haittavaikutuksilta suojaavilla lääkeaineilla.

Joissain syöpäsairauksissa, kuten esimerkiksi leukemiassa ja lymfoomissa, solunsalpaajien yhdistelmillä saavutetaan erinomaisia hoitotuloksia, eikä muunlaista hoitoa välttämättä tarvita.

Kiinteiden kasvainten hoidossa solunsalpaajia käytetään tyypillisesti esihoitona ennen leikkausta ja/tai sädehoitoa pienentämään kasvaimen kokoa ja siten helpottamaan toimenpiteen suoritusta sekä vähentämään leikkauksen aiheuttamia vaurioita.

Ennen suoraan itse kasvaimeen kohdistuvaa hoitoa annettavalla solunsalpaajahoidolla pyritään myös tuhoamaan mahdollisia etäpesäkkeitä ja solunsalpaajahoitoa yleensä jatketaan leikkauksen ja/tai sädehoidon jälkeen, jotta etäpesäkkeiden ilmaantumisen ja kasvaimen paikallisen uusiutumisen riski pienenisivät.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022