Aivo-selkäydinnestenäyte lapsen ja nuoren syövän diagnosoinnissa ja hoidossa

Aivo-selkäydinnesteestä eli likvornäytteestä voidaan tutkia syövän levinneisyyttä keskushermostossa. Näyte otetaan lannepistolla eli lumbaalipunktiolla.

Selkäydinnestettä otetaan ohuella neulalla selän puolelta nikamien okahaarakkeiden välistä. Lapsi on nukutettuna.Leukemiassa, tietyissä pahanlaatuisissa aivokasvaimissa ja osassa lymfoomista on oleellista selvittää, onko syöpäsoluja levinnyt aivo-selkäydinnesteeseen.

Siksi alkuvaiheen tutkimuksiin kuuluu osassa syöpätaudeista lannepisto, jossa ohuella neulalla pistetään alaselästä nikamien välistä selkäydintilaan ja aivo-selkäydinnestettä tiputetaan näytteeksi. Lapsille ja nuorille lannepisto tehdään nukutuksessa.

Leukemiassa ja lymfoomissa selkäydintilaan annetaan myös solunsalpaajia ja ensimmäinen lääkeannos annetaan jo taudin toteamisvaiheessa tehtävän lannepiston yhteydessä.

Osalla aivokasvainpotilaista on myös käytössä ihon alainen, kallon luun läpi asennettu kammio, josta on yhteys aivo-selkäydinnestetilaan lääkkeen annostelemiseksi.

Tutkimuksen jälkeen on hyvä olla makuuasennossa hoitopaikan ohjeistaman ajan päänsäryn välttämiseksi sekä lääkeannostelun yhteydessä lääkkeen hyvän jakautumisen turvaamiseksi.

Pistoskohdan päälle laitettavan haavansuojalapun voi poistaa seuraavana päivänä.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022