Virtsaputken alahalkio (hypospadia) pojilla

Hypospadia eli virtsaputken alahalkio on poikien yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeavuuksia. Hypospadia on kehityshäiriö, jossa virtsaputki avautuu peniksen alapuolelle. Esinahka on peniksen yläpuolella huppumaisesti. Penis voi olla myös käyrä.

​Suomessa syntyy vuosittain noin 100 poikaa, joilla hypospadia todetaan. Hypospadian vaikeusaste vaihtelee, mutta lievimmät muodot ovat yleisimpiä. Syytä ei useimmissa tapauksissa vielä varmuudella tiedetä.

Hypospadiassa virtsaputken suu ei aukea normaaliin tapaan peniksen kärkeen, vaan virtsaputki on normaalia lyhyempi ja avautuu terskan tyveen, peniksen varteen, peniksen tyveen tai jopa välilihan alueelle. Esinahka on halki ja huppumainen. Vaikeimmissa tapauksissa penis on myös käyrä. Lievimmillään hypospadia aiheuttaa vain kosmeettisen haitan. Usein hypospadia kuitenkin aiheuttaa virtsasuihkun suuntautumiseen alaspäin ja hankaloittaa virtsaamista. Peniksen käyryys voi aikuisiässä hankaloittaa yhdyntää.

Syntymän jälkeen lääkäri tekee vauvalle tarkastuksen ennen kotiinlähtöä. Hypospadia todetaan sukupuolielinten tutkimuksessa. Virtsaelinten kaikukuvaus eli ultraäänitutkimus tehdään potilaille, joilla on vaikea hypospadia, koska heillä voi olla muitakin virtsateiden rakennepoikkeavuuksia.

Hypospadia hoidetaan leikkauksella. Lieville hypospadioille ei ole kuitenkaan tarpeen tehdä mitään. Hoidon päämääränä on saavuttaa toiminnallisesti ja kosmeettisesti mahdollisimman normaali penis. Toiminnallisesti tavoitteena on riittävän voimakas ja eteenpäin suuntautuva virtsasuihku sekä normaali erektio.

Hypospadialeikkauksessa virtsaputken suu siirretään mahdollisimman lähelle terskan kärkeä, ja tarvittaessa penis suoristetaan. Uusintatoimenpide voi olla aiheellinen leikkauskomplikaation takia, mutta toiminnallisesti ja kosmeettisesti hoitotulokset ovat näissäkin tapauksissa yleensä hyviä.

lapsi; virtsaputki; Urogynekologia; urologia; hypospadiat; nuori

Kyllä

Päivitetty  9.6.2021