Atooppisen ihottuman omahoito

Atooppisen ihottuman hoidon perusta on ihon tulehduksen rauhoittaminen paikallisilla lääkevoiteilla ja sekä ihon kosteustasapainon ja suojavaikutuksen ylläpitäminen perusvoiteilla.

Perusvoiteita käytetään säännöllisesti 1–2 kertaa päivässä kaikille ihoalueille. Ihottuman pahenemisvaiheissa käytetään yleensä mietoa 1 %:sta hydrokortisonivoidetta 1-2 kertaa päivässä 3–7 päivän hoitojaksoissa tulehduksen rauhoittamiseksi.

Hoitojakson jälkeen pidetään vähintään yhtä pitkä tauko kortiso​nivoiteen käytössä. Perusvoidetta ja lääkevoidetta ei laiteta samanaikaisesti samalle ihoalueelle, vaan niiden käytön välillä pidetään vähintään tunnin tauko. Antihistamiineista ei ole hyötyä atooppisen ihottuman hoidossa.

Pahentavien tekijöiden välttö on myös tärkeä osa omahoitoa. Päivittäinen ihon pesu vedellä ja saippualla ei pahenna atooppista ihottumaa. Pesu poistaa iholta likaa, hikeä, karstaa ja bakteereja, jotka ärsyttävät ihoa. Atooppisen ihottuman pesuun suositellaan hajusteetonta, hapanta tai neutraalia pesunestettä tai saippuaa. Vaihtoehtoisesti ihoa voi pestä myös perusvoiteilla.

 
 

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  2.10.2017