Lapsen ja nuoren ihonhoito syöpähoitojen aikana

Lapsen tai nuoren sairastuessa syöpään tulee hänen henkilökohtaisesta hygieniastaan pitää erityistä huolta.

​Lapsen ja nuoren tulee peseytyä päivittäin. Pesut toteutetaan normaaliin tapaan, mutta tunneloidun keskuslaskimokatetrin kanssa ei voi käydä saunassa tai uimassa.

Pesujen lisäksi on huolehdittava ihon kunnosta rasvaamalla ihoa perusvoiteella, koska kuiva ja rikkoutunut iho voi toimia porttina erilaisille infektioille. Mikäli iho kuivuu tai rikkoutuu, otetaan käyttöön rasvaisemmat perusvoiteet.

Rasvauksen yhteydessä tulee tarkkailla myös genitaalialueen ihon kuntoa, koska iho rikkoutuu herkästi elimistön puolustussolujen ollessa vähissä. Vaippaa käyttävien lasten ihon hoidosta on huolehdittava erityisen hyvin, koska vaippaihottumat ovat hoitojen aikana yleisiä.

Syöpälapselta ei koskaan mitata lämpöä peräaukosta, eikä hänelle saa antaa esimerkiksi kuumetta alentavia lääkesuppoja (peräpuikkoja), ettei peräsuolen limakalvo vahingoittuisi. Pienikin haava peräsuolen limakalvolla voi aiheuttaa suuria ongelmia.

Solunsalpaajahoitojen ja yleisen vastustuskyvyn heikkenemisen seurauksena myös erilaiset virus- ja bakteeri-infektiot saattavat aiheuttaa iholla ongelmia. Toisinaan tarvitaan hyvän perushoidon lisäksi lääkitystä, joko suonensisäisesti tai suun kautta.

Käsihygienia on tärkeä osa perushoitoa sekä erityisen tärkeää infektioiden ennaltaehkäisyssä. Säännöllisellä käsien pesulla ehkäistään monta infektioita. Kädet on pestävä aina ennen ruokailua, wc:ssä käyntien yhteydessä sekä ulkoa sisään tultaessa. Kädet kuivuvat helposti useiden pesujen vuoksi, joten käsiä pitää myös muistaa rasvata.

 

Kyllä

Päivitetty  26.10.2022