Keskosvauvan itsesäätelyn keinot ja itsesäätelyn tukeminen

Keskosvauva harjoittelee itsesäätelyä ja keinoja viestiä tarpeistaan. Vanhemmat voivat tukea vauvan itsesäätelyä rauhoittamalla ympäristöä liioilta ärsykkeiltä.

Itsesäätely eli taito ja kyky säädellä omia tunteita, käyttäytymistä ja kognitiivista toimintaa alkaa kehittyä varhaislapsuudessa. Vauva harjoittelee itsesäätelyä vuorovaikutuksessa ympäristönsä, etenkin vanhempiensa kanssa. Keskosen ja pienen vauvan keskushermoston kypsymättömyys vaikeuttaa vauvan kykyä tunnistaa omasta kehosta tai ympäristöstä tulevia ärsykkeitä ja aistimuksia.

Keskosen omia keinoja itsesäätelyyn

  • käden laittaminen kasvoille tai suuhun
  • tutin tai sormen imeminen
  • käsien ja jalkojen kurotteleminen
  • tarttuminen peittoon, vanhemman sormeen tai esineisiin
  • jalkojen tukeminen vuodevaatteisiin.

Vanhempi voi tukea itsesäätelyn kehittymistä reagoimalla vauvan viesteihin ja rauhoittamalla ympäristöä.

Haitarin otsikkotaso2
Pyri luomaan vauvalle rauhoittava ympäristö

Vauva saattaa olla herkkä valoille, äänille ja uusille kokemuksille. Vältä paikkoja ja tilanteita, jotka kuormittavat vauvaa liikaa.

Herkän vauvan vieminen ruokakauppaan voi tarjota liikaa aistiärsykkeitä. Ajan kanssa vauva kypsyy ja alkaa sietää ärsykkeitä enemmän.

Huomioi ympäristön ärsykkeet erityisesti silloin, kun vauva on väsynyt tai yrittää keskittyä vaikeisiin tehtäviin, kuten syömiseen.

Ota huomioon vauvan oma rytmi

Kunnioita vauvan omaa unirytmiä. Ennenaikaisesti syntyneet vauvat työstävät uni-valverytmiään vielä kotiutumisen jälkeenkin.

Tarkkaile vauvan merkkejä siitä, että hän on valmis seurusteluun ja anna vauvan pitää taukoja ja ottaa torkkuja tarpeen mukaan.

Alkuun uneliasta vauvaa täytyy toki tarpeen mukaan herätellä syömään, mutta ajan myötä vauva oppii säätelemään syömisrytmiään.

Tarjoa vauvalle säännöllisyyttä arkeen

Vauvoilla on aikuisten lailla tarve tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se vähentää epätietoisuutta ja auttaa vauvaa jaksamaan paremmin.

Pyri luomaan vauvalle selkeä päivärytmi. Esimerkiksi tutut hoitajat ja sama nukkumapaikka luovat vauvalle turvaa.

Järjestäytyneellä ja ennakoitavalla päivärytmillä luot turvallisuuden tunnetta, mikä rentouttaa vauvaa ja edesauttaa uusien taitojen oppimista.

Tue vauvan pyrkimyksiä omatoimisuuteen

Vauvat oppivat vähitellen tekemään itse asioita ja tuntemaan siitä mielihyvää.

Vauvalle pienikin yritys tyynnyttää itseään – esimerkiksi nyrkin imeminen – on palkitsevaa ja rohkaisee vauvaa yrittämään uudelleen. Keskosvauva saattaa tarvita tässä apua. Voit esimerkiksi tukea hänen olkapäätään, jotta hän voi imeä nyrkkiään helpommin. Tai voit tukea käsivarrellasi vauvan jalkaa, jotta hän tuntee olonsa vakaammaksi.

Pienelläkin avustuksella on valtava merkitys sille, mitä vauva kokee saavuttavansa.

Muista varovaisuus

Käsittele vauvaa hellästi ja vältä äkkinäisiä liikkeitä. Ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen on vaikea hallita liikkeitään.

Vauvan pitäminen vartalon lähellä joko kenguruhoidossa tai ihokontaktissa luo vauvalle turvallisuuden tunnetta ja vähentää levottomuutta.

vauva; säännöllinen vuorokausirytmi; rytmi; itsesäätely; keskonen

Kyllä

Päivitetty  5.1.2023