Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminnassa elimistöön erittyy liikaa kilpirauhashormonia. Tavallisin syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, Basedowin tauti, jota tässä osiossa pääasiassa käsitellään.

Lyhytkestoinen liikatoiminta voi esiintyä myös kilpirauhasen vajaatoimintaan johtavan tavallisen kilpirauhastulehduksen aikana. Harvinaisena syynä on keskushermoston kilpirauhasen toimintaa stimuloiva kasvain.

Äidin kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa syntyneellä lapsella ohimenevään synnynnäiseen kilpirauhasen liikatoimintaan. Tällöin vastasyntyneen lapsen liikatoimintaoireiden kehittymistä tulee seurata ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Haitarin otsikkotaso2
Oireet

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet johtuvat liiallisen kilpirauhashormonin aiheuttamasta kiihtyneestä aineenvaihdunnasta. Oireita ovat laihtuminen, pituuskasvun nopeutuminen, hikoilu, kiihtynyt sydämen syke, vilkas suolentoiminta ja levottomuus. Sairaus on yleisempi tytöillä. Basedowin taudissa osalle lapsista voi kehittyä silmäoireita: silmissä on hiekan tunnetta, voi esiintyä kaksoiskuvia, silmät voivat pullistua ulospäin ja vaikeissa tapauksissa näkö huononee.

Diagnosointi

Kilpirauhasen liikatoiminta diagnosoidaan kilpirauhasarvojen (kilpirauhasta stimuloiva hormoni TSH ja vapaa tyroksiini T4v) perusteella. Lisäksi arvioidaan kilpirauhasen toimintaa stimuloivien vasta-aineiden (S -TSHRAb) määrä elimistössä. Basedowin taudissa nämä ovat koholla. Kilpirauhasen ultraäänikuvauksessa tai sen toimintaa tarkemmin selvittävässä gammakuvauksessa voidaan joskus todeta hormonia tuottava pesäke.

Hoito ja rokotukset

Basedowin taudissa kilpirauhasen liikatoimintaa hillitään karbimatsoli-lääkityksellä. Jos lääkitys johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, yhdistetään hoitoon tyroksiini. Usein alkuvaiheessa esiintyviä sydänoireita voidaan hoitaa tilapäisellä beetasalpaaja-lääkityksellä.

Jos pitkäaikaisella karbimatsoli-lääkityksellä ei sairautta saada parannettua tai esiintyy hankalia sivuvaikutuksia, voidaan lapsilla turvautua kilpirauhasen leikkaushoitoon. Leikkaus johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, jota hoidetaan tyroksiinilla. Leikkaukset tehdään keskitetysti osaavissa käsissä.

Normaali rokotusohjelma soveltuu tautia sairastavalle.

Itsehoito ja vertaistuki

Itsehoidossa on tärkeintä tarkka lääkityssuunnitelman noudattaminen. Kilpirauhasen liikatoimintaan ei elintavoilla tai muulla itsehoidolla pystytä vaikuttamaan.

Suomen Kilpirauhasliitto ry:n sivuilta löytyy tietoa liiton järjestämistä tapahtumista sekä paikallisista jäsenyhdistyksistä.

Sosiaaliturva

Kilpirauhasen liikatoimintaa hillitsevä lääke karbimatsoli on peruskorvattava lääke. Jos hoidossa päädytään kilpirauhasen vajaatoimintaan tai kilpirauhanen joudutaan poistamaan leikkauksella, kehittynyt kilpirauhashormonin puutos korjataan erityiskorvatulla tyroksiini-lääkityksellä.

kilpirauhanen; lapsi

Kyllä

Päivitetty  31.1.2023