Scheuermannin tauti

Scheuermannin taudissa korostuu rintarangan voimakas kuperuus taaksepäin. Taudissa todetaan selkärangan nikamissa kiilamaisia kasvuhäiriöitä. Tauti on yleisempi pojilla kuin tytöillä.

​Scheuermannin taudissa on kyse kasvuiän loppuvaiheessa ilmaantuvasta selkärangan nikamien kehityshäiriöstä, joille on tyypillistä kiilamaisuus. Tautia esiintyy yleisimmin rintarangassa sekä rinta- ja lannerangan rajalla että lannerangassa.

Haitarin otsikkotaso2
Oireet ja löydökset

Scheuermannin tauti röntgenkuvassa.Scheuermannin taudille tyypilliset kiilamaiset nikamat on todettavissa röntgenkuvassa. Lisäksi kyfoottinen (voimakas kuperuus taaksepäin, erityisesti rintarangassa) rakenne on silminnähtävissä. Usein alue on myös melko jäykkä. Selän köyryys on usein kosmeettinen haitta eikä monilla ole mitään oireita. Joillakin esiintyy lieviä kiputuntemuksia ja selän väsymistä.

Toteaminen

Lasten ortopedin suorittama tutkimus on tärkeää. Eteentaivutustestissä kyfoottinen ranka on selvästi todettavissa. Yleensä myös takareiden lihakset ovat kireät ja rintarangan liikkuvuus alentunutta. Diagnoosi varmistuu erilaisilla kuvantamismenetelmillä (röntgenkuvaus ja/tai magneettitutkimus). Röntgenkuvasta selvitetään radiologisen Cobbin-astemenetelmän mukaiset kulmat. Kulman ylittäessä 80–85 astetta, harkitaan leikkaustoimenpidettä.

Hoito ja itsehoito

Scheuermann-leukkauksen jälkeinen röntgenkuva.Hoitona voidaan suositella tekemään selän ojennusharjoituksia ja välttämään selkää liiallisesti rasittavia urheilulajeja (esimerkiksi painonnosto). Fysioterapeutti ohjeistaa tarvittaessa yksilölliset liikeharjoitteet. kasvuikäisille suositellaan tukiliivihoitoa eli yksilöllisesti valmistettua korsettia. Leikkaushoito tulee kyseeseen kun kyfoottinen rakenne on sen verran suuri, että hoitamattomana riskit (esimerkiksi keuhkojen tilavuuden heikentyminen) kasvavat. Leikkaushoidon tavoitteena on korjata selkärangan kuperuus normaali alueelle.

 

Kyllä

Päivitetty  1.2.2023