Arki kuntouttaa lasta – vinkkejä leikkeihin

Leikki on lapselle hyvä ja luontainen tapa oppia ja harjoitella uusia taitoja sekä vahvistaa jo opittua.

​Lapsi ei leiki oppiakseen mutta oppii leikkiessään. Leikkiäkin tärkeämpää on leikkisyys. Itse tekemisen sisällöllä tai järkevyydellä ei ole niin suurta merkitystä kuin vastavuoroisen suhteen ylläpitämisessä lapseen ja vanhemman oma innostus.

Vauvattaminen on pienen vauvan kanssa motorisen liikkeen tuottamista vuorovaikutuksen kehittymisen tueksi. Vauvan ollessa selinmakuulla vie molempia käsiä sivulle ja yhteen ("halausliike"), vuorotellen käsiä kohti kattoa, tee käsillä perhosliikettä, tuo vauvan polvia vuorotellen kohti vatsaa.

Piiloleikissä aikuinen menee "piiloon" omien käsien taakse tai yllätä vauva tyynyn takaa sanomalla "Kukkuu!"

Huivileikissä vauvaa kutitellaan huivilla tai peitetään vauva huivin taakse pieneksi hetkeksi kokonaan.

Mittarimatoleikissä aikuisen sormet kulkevat lapsen keholla mittarimadon tavoin, samalla sanoittaa "mittarimato mittaa kättä - kuinka pitkä se onkaan": mittarimato kulkee kehon eri osiin.

Kääretorttuleikissä lasta rullaillaan edestakaisin lattialla sanoen "näin leivotaan kääretorttua", lasta silitetään käsin "nyt levitetään hilloa", lasta kosketellaan sormenpäillä "nyt sirotellaan sokeria".

Nuotanveto ja soutaminen tapahtuu jalkapohjat vastakkain tai lapsen kanssa haaraistunnassa sylikkäin. Voi lisätä lorun:

"Vedetään nuottaa, saadaan kaloja, kissalle kiisket, koiralle kuoreet, isot kalat syödään, pienet kalat myydään"

Eläinleikeissä matkitaan lattialla konttausasennossa kissaa, koiraa, lehmää, ponia, leijonaa, dinosaurusta jne.

Autolla ajamista leikitään sylikkäin istuen ja pidetään kiinni "ratista": kurvaillaan ja kallistellaan molemmille puolille, jarrutellaan ja lähdetään liikkeelle eteen sekä taakse.

Pallolla voi leikkiä istuen, seisten tai maaten. Palloja voi heittää, ottaa kiinni, vierittää, kantaa ja pompottaa. Pallolla voi myös hieroa lasta. Erikokoiset pallot vaativat erilaisia otteita. Palloja on saatavilla monista eri materiaaleista. On myös palloja, joiden pinnassa on koloja, jolloin lapsen on helpompi tarttua niihin. Kokeile myös ilmapalloja.

Pallolla voi keilata kumoon esineitä, joiden pystyyn nostamisessa hyödynnetään kahta kättä. Pienen pallon heittelyä voi harjoitella myös yhdellä kädellä – silloin harjaantuu myös voimansäätely ja etäisyyksien arviointi.

leikki; vauva; lapsi; liikuntavammat; liikuntavammaiset; kuntoutuminen; kuntoutuksen keinot; liikunnallinen kehitys

Kyllä

Päivitetty  16.2.2023