Tietoa lasten ruoka-allergioista

Ruoka-allergiaa sairastaa 3–8 % pikkulapsista. Tavallisimmat ruoka-allergiaa aiheuttavat ruuat ovat maito, kananmuna, gluteenipitoiset viljat kuten vehnä, ohra, ruis sekä pähkinät ja kala. Suurimmalla osalla ruoka-allergiat väistyvät kouluikään mennessä.

Ruoka-allergiassa sietokyvyn kehittyminen on puutteellista. Elimistö tulkitsee ihmiselle hyödyllisiä ruuan valkuaisaineita eli proteiineja haitallisiksi ja aiheuttaa puolustusreaktion niitä vastaan. Tätä puolustusreaktiota kutsutaan yliherkkyydeksi ja se ilmenee oireina iholla, limakalvoilla, suolistossa ja hengitysteissä.

Sietokyky vahvistuu lapsen kasvaessa. Sietokyvyn kehittyminen on nopeinta imeväisillä ja leikki-iässä. Siksi suurin osa lasten ruoka-allergioista paranee ennen kouluikää. Ruoka-allergia ravitsemuksellisesti keskeiselle ruualle todetaan erikoissairaanhoidossa ja sen paranemista seurataan 1–2 vuoden välein.


Edellinen sivuSeuraava sivu