Yhteisesti sovitut säännöt ruokailutilanteessa

Sovituista säännöistä kiinnipitäminen on vanhemmille välillä työlästä ja tylsää, mutta lapsen kannalta tärkeää. Vanhemmat osoittavat, että se mitä sovitaan, on myös tärkeää pitää. Lapsi huomaa, että hänestä välitetään, koska ei ole yhdentekevää, miten hän toimii.

​Sovitte yhdessä lapsen kanssa, että koulun jälkeen ei käydä kaupassa, vaan tullaan kotiin kunnolliselle välipalalle. Kävi kuitenkin niin, että rahat hupenivat suklaapatukkaan ja energiajuomaan.

Yhtä tärkeää kun sopia yhteisistä säännöistä, on sopia niiden rikkomisen seurauksista. Jos sääntöjen rikkomisesta ei seuraa mitään, koko sääntö menettää merkityksensä: aikuisten toiveilla ei ole väliä ja lapsi elää niin kuin tahtoo.

Seuraamuksista kärsivä lapsi on luonnollisesti pettynyt ja suuttunut, ja myös ilmaisee sen. Vanhemman johdonmukaisuus osoittaa, että vanhemman sanaan voi luottaa muissakin asioissa.

Säännöistä ja seuraamuksista kiinnipitämisen tavoitteena on kasvattaa lapsesta vastuullinen nuori, joka oppii itse asettamaan rajoja itselleen. Vanhemman tehtävänä on paitsi kieltää ja rajoittaa, myös osoittaa, että hän luottaa lapseen ja voi antaa tälle vastuuta.

Seuraamukset ovat tehokas tapa muistuttaa säännön noudattamisen tärkeydestä. Esimerkiksi viikkorahan menetys, peliajan tai puhelimen käytön rajoittaminen voivat olla sopivia seuraamuksia sopimusten rikkomisesta.

 

Kyllä

Päivitetty  10.2.2023