Lapsen CP-vamman apuvälineet

Apuvälineillä voidaan helpottaa lapsen liikkumista sisällä ja ulkona.

Apuvälineiden tarkoituksena on helpottaa ja kuntouttaa arjen toimintoja sekä tukea lapsen osallistumista arjessa.

Haitarin otsikkotaso2
Seisomateline

Seisomatelinettä suositellaan silloin, kun lapsi ei itsenäisesti pysty seisomaan tai tarvitsee tukea hyvään seisoma-asentoon. Seisomatelineen käytöstä on monia etuja: liikeratojen ylläpito, nivelten symmetria sekä osteoporoosin ehkäiseminen.

​Kolmipyörä

Pyöräillessä lapsi vahvistaa alaraajojen lihasvoimaa ja harjoittelee jalkojen vuorotahtista liikettä. Ohjaustangosta kiinni pitäessä lapsi harjoittelee kyynärvarsien ojennusta sekä käsien kiinnipitämistä ja irrottamista. Pyörän ohjaaminen harjoittaa hahmottamista.

Erilaiset pohjalliset ja jalan rakennetta ohjaavat tuet

CP-vammaisen lapsen lihasjänteys on poikkeava, mistä johtuen myös alaraajan tai jalan rakenne tai asento voi olla poikkeava. Lievän asentovirheen korjaukseen riittää pohjallinen. Jos asentovirhe on suurempi, käytetään korkeampia tukia.

Tukia käytetään aina myös sisällä sandaalien tai muiden liukumattomien kenkien kanssa.

Yöortoosit

Yöortooseja käytetään pitkäkestoiseen venytykseen ja spastisuuden hoitoon. Yöortoosien käyttö on osoittautunut tehokkaaksi nilkan liikeradan ylläpidossa. Pienet lapset tottuvat nopeasti yöortoosien eli "unisukkien" käyttöön.

Kävelyn apuvälineet

Kävelyn apuvälineillä kannustetaan lasta liikkumaan itsenäisesti pystyasennossa. Sopiva apuväline valitaan yksilöllisesti lapsen tarpeen mukaisesti. Alaraajaortoosien avulla saadaan pystyasennossa linjattua koko alaraaja keskiasentoon.

Vibra

Vibraa käytetään pienemmillä lapsilla halutun kehonosan tuntotiedon lisäämiseen, spastisen lihaksen rentouttamiseen ja isommilla lapsilla voimaharjoittelun tukena.

ortoosi; Lastentalo; kolmipyörä; seisomateline; apuvälineet; lapset; cp-oireyhtymä; tukipohjalliset; cp-vammaiset

Kyllä

Päivitetty  16.2.2023