Siirry sivun sisältöön

Ristiallergiat

Osalle siitepölyallergisista lapsista tulee raaoista hedelmistä ja kasviksista suun ja nielun kutinaa. Kuumennetut kasvikset puolestaan yleensä sopivat.

Ristiallergian suu- ja nieluoireet ovat siitepölykaudella voimakkaimmat.

Ristiallergiaan liittyvät oireet ovat yleensä lieviä. Yleisimmin ristiallergiaoireita tulee koivuallergisella tietyistä raaoista kasviksista, hedelmistä, mausteista sekä pähkinöistä. Kasvisten sisältämät ristiallergeenit ovat heikkoja allergeeneja, eivätkä ne kestä kuumentamista tai ruuansulatuskanavan happoja ja entsyymejä. Tämän vuoksi ristiallerginen pystyy yleensä syömään oireita aiheuttavia kasviksia kypsennettynä.

Useissa kasviksissa on koivun siitepölyn kaltaista proteiinia eli valkuaista. Koivuallergisen lapsen elimistön puolustusjärjestelmä ikään kuin erehtyy luulemaan kasvisten sisältämää proteiinia koivun siitepölyksi.

Ilmiön vuoksi koivuallergisen allergiatesteissä nähdäänkin paljon positiivisia reaktioita kasviksille, mausteille ja pähkinöille. Näiden ns. ristireagoivien ruokien testausta ei suositella, koska niiden perusteella ei voida ennustaa lievien oireiden esiintymistä. Ruoka-aineita voi kotikokeilujen perusteella käyttää sietämisen mukaan.

Päivitetty 2.10.2017