Apuvälineet

Apuvälineillä voidaan helpottaa lapsen liikkumista sisällä ja ulkona. Apuvälineiden tarkoituksena on helpottaa ja kuntouttaa arjen toimintoja sekä tukea lapsen osallistumista arjessa.

Seisomateline

Seisomatelinettä suositellaan silloin, kun lapsi ei itsenäisesti pysty seisomaan tai tarvitsee tukea hyvään seisoma-asentoon. Seisomatelineen käytöstä on monia etuja: liikeratojen ylläpito, symmetria (nivelet) sekä osteoporoosin ehkäiseminen.

Kolmipyörä

Pyöräillessä lapsi vahvistaa alaraajojen lihasvoimaa ja harjoittelee jalkojen vuorotahtista liikettä. Ohjaustangosta kiinni pitäessä lapsi harjoittelee kyynärvarsien ojennusta sekä kiinnipitämistä ja irrottamista. Pyörän ohjaaminen harjoittaa hahmottamista.

Erilaiset pohjalliset ja jalan rakennetta ohjaavat ja tuet

CP-lapsen lihasjänteys on poikkeava, mistä johtuen myös alaraajan tai jalan rakenne tai asento voi olla poikkeava. Lievän asentovirheen korjaukseen riittää pohjallinen. Jos asentovirhe on suurempi, käytetään korkeampia tukia.

Tukia käytetään aina sandaalin tai muun liukumattoman kengän kanssa.

Yöortoosit

Yöortooseja käytetään pitkäkestoiseen venytykseen ja spastisuuden hoitoon. Yöortoosien käyttö on osoittautunut tehokkaaksi nilkan liikeradan ylläpidossa. Pienet lapset tottuvat nopeasti yöortoosien eli ”unisukkien” käyttöön.

Kävelyn apuvälineet

Apuvälineillä kannustetaan lasta liikkumaan itsenäisesti pystyasennossa. Sopiva apuväline valitaan yksilöllisesti lapsen tarpeen mukaisesti. Alaraajaortoosien avulla taas saadaan linjattua koko alaraaja keskiasentoon pystyasennossa.

Vibra

Vibraa käytetään pienemmillä lapsilla halutun kehonosan tuntotiedon lisäämiseen spastisen lihaksen rentouttamiseen ja isommilla lapsilla voimaharjoittelun tukena.

Edellinen sivuOsion aloitussivulle

Lastentalo; cp-oireyhtymä; Lapset; apuvälineet; ortoosi; tukipohjalliset; kolmipyörä; seisomateline; cp-vammaiset

Kyllä

Päivitetty  4.10.2017