Måltidsinsulin och kolhydrater

För lämplig dosering av måltidsinsulin behövs en måltidsspecifik uppskattning av kolhydratmängden.

I videon nedan diskuterar en person med diabetes med en vän på finska om vad han måste tänka på när han funderar på sin insulindos och hur mycket insulin han ska ta för den kommande måltiden.

 
 

En person som får flerinjektionsbehandling eller pumpbehandling injicerar alltid snabbverkande insulin vid intag av kolhydrathaltiga måltider eller mellanmål. Undantagen omfattar extra kolhydrater för motion, hantering av alltför lågt blodsockervärde och mindre mellanmål (högst 10 gram kolhydrater) för vilka måltidsinsulin inte behöver administreras.

Kolhydratmängden i måltidsdelarna uppskattas med 5 grams (g) noggrannhet, och man kan välja att avrunda den totala kolhydratmängden i en måltid till närmaste tiotal. En okulär uppskattning av portionsstorleken räcker.

Behovet av måltidsinsulin anges i antal enheter snabbverkande insulin per 10 gram kolhydrater, dvs. insulin till kolhydratförhållande. Mängden är individuell, oftast mellan ½–2 enh/10 g kolhydrater. Behovet kan variera under dagens lopp så att det vanligtvis är större på morgonen och förmiddagen, och minskar mot kvällen.

HuimaHiilari är ett spel som kan spelas på mobila apparater och som är till hjälp för att uppskatta kolhydratmängden.

hiilihydraatit; ateriainsuliini; tyypin 1 diabetes; pikainsuliini

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022