Influensavaccination och diabetes

Influensavaccinet är det effektivaste sättet att förebygga influensa, dess följdsjukdomar och dödsfall. Influensavaccination rekommenderas årligen för personer med diabetes.

​Influensa orsakas av influensa A- och B-virus. Den är en luftvägsinfektion som är kraftigare, allvarligare och långvarigare än en vanlig förkylning. I influensa ingår ofta hög feber och olika allmänna symtom såsom huvudvärk, muskelvärk och försämrat allmäntillstånd. En influensainfektion kan pågå upp till flera veckor.

Hos personer med diabetes ökar behovet av insulin och blodsockret kan nå en betydande nivå. Tablettbehandlad diabetes kan kräva insulininjektioner för att kontrollera blodsockret.

En person med insulinbehandlad diabetes är tvungen att öka insulindoserna enligt anvisningarna för sjukdagar.

Efter en influensa är person med diabetes mer benägen att få en bakteriell infektion som följdsjukdom, till exempel bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation. Vaccinationen minskar även risken för en hjärt- eller hjärninfarkt.

Säsongsinfluensavaccin rekommenderas för alla personer med diabetes. Vaccinationerna börjar i oktober-november. Vaccinet fås kostnadsfritt från din hälsocentral eller företagshälsovården.

Diabetes; influenssa; rokotus; ennaltaehkäisy

Kyllä

Uppdaterad  1.11.2022