Miten epilepsiaa tutkitaan?

Kun epilepsiaa lähdetään tutkimaan, on hyvin tärkeää tietää, millaisia kohtaukset ovat. Kaikille potilaille tehdään aivosähkökäyrätutkimus ja pään magneettikuvaus.

Kohtauksen tyyppi kertoo siitä, onko kyseessä epilepsia ja jos on, millainen epilepsia. Esimerkiksi vanhempien ottama videonpätkä kohtauksista on usein todella arvokas kohtausten luonteen selvittämisessä.

Kaikilta lapsilta, joilla epäillään epilepsiaa, otetaan aivosähkökäyrä (EEG) ja useimmiten myös aivojen magneettikuvaus (MRI). Molemmat voivat olla täysin normaalit, vaikka lapsella on epilepsia. Toisaalta poikkeavatkaan löydökset EEG:ssä tai MRI:ssä eivät aina tarkoita sitä, että lapsella on epilepsia.

Epilepsian taustasyyn selvittämiseksi voidaan ottaa myös joitain laboratoriokokeita. Joskus kohtausten luonteen selvittäminen vaatii pidemmän EEG-tutkimuksen, johon on yhdistetty videointi.

Aivosähkökäyrä- eli EEG-tutkimus

Aivosähkökäyrällä eli EEG:llä tutkitaan aivojen toimintaa. Tutkimus on vaaraton ja kestää valmisteluineen yli tunnin.

Aivotoiminnan vaihtelua tutkitaan rauhallisessa valveessa sekä silmien peittämisen, syvään hengittämisen ja vilkkuvalon aikana. Uni on tärkeä osa lasten EEG-tutkimusta, minkä vuoksi edeltävänä yönä rajoitetaan usein unen määrää ja tutkimuksessa voidaan antaa lääkettä nukahtamisen helpottamiseksi.

Valmistelussa laitetaan myssy päähän ja rapsutetaan mittauskohtia.

Mittauksessa mennään piiloon hetkeksi.

Kuinka lujaa saat hyrrän pyörimään?

Mitäköhän unia näet?

Aivojen magneettikuvaus

Magneettikuvauksessa (MK) saadaan tarkka kuva aivojen rakenteista. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteitä vaan menetelmä perustuu kehossa olevien vetyatomien reagointiin laitteen magneettikentässä. Magneettikuvausta voidaan käyttää paitsi aivojen myös monen muun elimen kuvaamiseen ja sairauksien selvittämiseen ja sillä voidaan kuvata vauvoista lähtien kaiken ikäisiä lapsia.

Magneettikuvauslaitteessa on kuvaustunneli, joka on läpimitaltaan noin 60–70 cm. Tunneli on ilmastoitu, valaistu ja avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuulu ajoittain melko voimakasta ääntä, joten kuvattavalle annetaan kuulosuojaimet, joista voi kuunnella radiota tai muuta musiikkia. Tutkittava saa käteensä merkinantonapin, jolla hän saa tarvittaessa yhteyden hoitajaan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Magneettikuvaus kestää noin 15–45 minuuttia. Magneettikuvauksessa pitää olla aivan paikoillaan, jonka vuoksi pienet lapset nukutetaan tutkimusta varten. Vanhemmat voivat olla mukana siihen asti, että lapsi nukkuu mutta eivät itse tutkimuksen aikana.

Edellinen sivuSeuraava sivu

epilepsia

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018