Gå till sidans innehåll

Torra slemhinnor

Slemhinnorna i slidan och de yttre könsorganen blir tunnare och torra på grund av brist på kvinnligt könshormon (östrogen).

Torra slemhinnor är vanligast hos kvinnor i klimakteriet, men kan också förekomma hos ammande kvinnor, till följd av gynekologiska operationer och i samband med en funktionsstörning i äggstockarna, vulvodyni eller läkemedelsbehandling. Bland annat p-piller, vissa endometriosläkemedel och cellgifter som används vid cancerbehandling kan göra slemhinnorna torra och svidande. Slemhinnorna i slidan kan förstärkas med preparat med eller utan hormoner som kan köpas receptfritt på apoteket. Hormonfria vagitorier innehåller fuktgivande hyaluronsyra som återfuktar och förstärker slemhinnan. Slemhinnorna i slidan och de yttre könsorganen kan också behandlas dagligen med neutrala och oparfymerade oljor eller långtidsverkande fuktighetsgel. Glidmedel ska användas vid samlag. Det finns olje-, vatten-, silikon- och fettbaserade glidmedel. Om kondom används som preventivmedel, ska man se till att glidmedlet inte gör kondomen skörare.

Om hormonfria preparat inte ger tillräcklig lindring, kan man själv behandla slemhinnorna i slidan och de yttre könsorganen med preparat som innehåller kvinnligt könshormon. Apoteken säljer krämer och vagitorier med mycket låga doser av östriol eller östradiol receptfritt. Det lönar sig att inleda läkemedelsbehandlingen med ett vagitorium varje kväll i 1–2 veckor och därefter minska doseringen till 2–3 gånger i veckan. Hormonmängden i dessa preparat för egenvård är mycket låg och effekten är lokal.