Gå till sidans innehåll

Sexualitet och början av graviditeten

Förändringarna i kvinnans kropp som en tidig graviditet medför och parets livssituation kan minska sexlusten.

I början av graviditeten kan man lida av illamående och kväljningar och ofta också av en trötthet man aldrig tidigare känt. Graviditetshormonerna kan orsaka svullnad och brösten växer. Speciellt bröstvårtorna kan bli ömma. Förändringarna som graviditetshormonerna ger upphov till kan påverka den sexuella lusten och sexlivet.

Paret kan ha rädslor och oroa sig över att ha sex och i synnerhet samlag under graviditeten. Det vanligaste är att man är rädd för att fostret ska skadas under samlag. Man ska också undvika samlag om den gravida har blödningar ur slidan, för tidiga sammandragningar eller risk för en för tidig förlossning. Annars är samlag aldrig skadligt för foster och orsakar ingen risk för graviditeten.

De fysiska förändringarna och den förändrade livssituationen kan minska den sexuella lusten hos både kvinnan och mannen. Redan under graviditeten kanske man börjar fundera över den egna barndomsfamiljen, partnerns familj och över vilka roller mammorna och papporna har i dessa familjer. Å andra sidan planerar man, och till och med idealiserar, under graviditeten hur man själv blir som förälder till det kommande barnet. Det kan vara svårt att passa in sexualiteten i de här mamma- och papparollerna.

Uppdaterad 4.11.2020