Gå till sidans innehåll

Om man inte återfår sexlusten efter förlossningen?

Ibland har paret olika lust och förväntningar på sexlivet. Därför är det viktigt att diskutera sin lust och sina önskemål redan innan barnet föds.

Barnets födsel är en stor omvälvning i livet för ett par och skötseln av den nyfödda kräver engagemang dygnet runt. Oavsett matningssätt äter den nyfödda flera gånger på natten och nattmatningen fortsätter vanligen åtminstone till ett halvårs ålder. Att aldrig få sova ut utan att väckas kan till en början vara mycket störande för den som inte är van vid det. Sömnskuld, kroppens återhämtning och de hormonella förändringarna efter förlossningen utgör utmaningar för parrelationen och sexualiteten.

Tillsammans kan paret gå igenom olika alternativ med tanke på eventuella problemsituationer och förstärka parrelationen i förväg. Solosex, onani, självtillfredsställelse, vad man än vill kalla det så är det ett utmärkt sätt att lära känna sin egen kropp igen i de nya omständigheterna. Solosex är också ett enkelt sätt att balansera olika aktiv sexlust inom ett par. Att utforska och lära känna sin kropp igen ska betraktas som en resurs för sexualiteten i parrelationen.

Sex och sexualitet förblir inte oförändrade i en barnfamilj, eftersom orken, tiden och möjligheterna är begränsade i den nya livssituationen. Det är bra om man för en stund lyckas lösgöra sig från rollerna som mamma och pappa för att igen kunna vara älskande och njuta av intima glädjeämnen. En jämlik fördelning av hushållsarbetet och barnskötseln samt ömhet och beröring i vardagen binder paret samman och ger plats och lust för sexualitet. Om bristen på sexlust blir ett problem, ska man tänka på att det finns många sätt att njuta av sexualitet och att samlag bara är ett av dem. Det är också tröstande att barnsängstiden och småbarnsstadiet bara pågår en begränsad tid. När det hormonella läget normaliseras och barnet växer, återgår situationen förmodligen mer till hur det var före barnets födsel, om den inte till och med blir bättre. Många kvinnor rapporterar att deras sexliv förbättrades efter förlossningen.

Uppdaterad 13.11.2020