Hos vissa kvinnor verkar kroppen reagera exceptionellt starkt på de normala hormonvariationerna under menstruationscykeln, vilket kan orsaka såväl psykiska som fysiska symtom. Vanliga symtom är irritation, nedstämdhet, gråtmildhet, svullnad, ömma bröst och huvudvärk. Symtomen börjar några dagar före menstruationen. Symtomen lättar vanligen några dager efter att mensen börjat.
Man kan försöka lindra svullnaden genom att dricka tillräckligt och minska sin saltanvändning. Det kan också hjälpa att undvika alkohol och kaffe före mensen. Smärtorna kan lindras med receptfria smärtstillande läkemedel, och för många lindras symtomen också med hjälp av motion. Det är bra att diskutera sina PMS-symtom öppet med sina närmaste. Då kan ens närstående ställa sig mer förstående till humörsvängningar före mensen, och man kan undvika att missförstå och såra varandra. De psykiska symtomen kan lätta om man tar B6-vitamin 1–2 veckor före mensen. Om symtomen är mycket svåra och man önskar få läkemedelsbehandling för att avhjälpa dem, är det en bra idé att under två menstruationscykler före läkarbesöket föra dagbok över sina symtom.
Det förekommer ofta en aning svullnad och tryckande känsla när mensen börjar under en normal menstruationscykel. Vissa kvinnor har svårare mensvärk, men den kan ofta lindras med receptfria smärtstillande läkemedel. Smärta och obehag i början av mensen kan lindras bland annat med hjälp av värme (till exempel värmeförpackningar från apoteket eller vetekuddar som värms i mikron). Många upplever också att lätt motion hjälper. Mensvärk är ett vanligt besvär, men om den är så stark att receptfria smärtstillande läkemedel inte hjälper eller om smärtsam mens sammanhänger med blödningsstörningar, är det skäl att söka sig till undersökning. Det är bra att anteckna smärtornas styrka och blödningsdagarna i åtminstone två menstruationscykler före läkarbesöket. Ibland beror menssmärtorna på endometrios, dvs. att det finns slemhinnevävnad utanför livmodern, som kan behandlas med läkemedel och vid behov med operation.