Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om ofrivillig barnlöshet

Har du frågor kring barnlöshet? På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om barnlöshet.

När man har försökt bli gravid i samma parrelation i ett år.

Om det förekommer problem i menstruationscykeln eller med samlag, man själv eller ens partner har faktorer som påverkar graviditet, som bakomliggande sjukdomar eller medicinering, är det bra att diskutera graviditetsförsöken med sin egen läkare redan tidigare.

Kvinnopar och ensamstående kvinnor kan söka sig till en privat fertilitetsklinik när det är aktuellt med graviditetsförsök.

Ja, det kan du. Men man ska beakta att det finns begränsningar angående antalet barn inom den offentliga vården, på privata kliniker finns vanligen ingen begränsning.

Ja, det kan det, men det är ovanligt. I synnerhet hos män känner man till genetisk förbindelse vid försvagad spermieproduktion. Hos kvinnor kan i synnerhet polycystiskt ovariesyndrom förekomma hos mamma och dotter, men syndromet påverkas av många faktorer och ägglossningsproblem kan vanligen behandlas.

En mycket stor åldersskillnad kan ge upphov till frågeställningar kring föräldraskapet och därmed kan åldersskillnaden ibland påverka genomförandet av fertilitetsbehandling. Åldersskillnaden är särskilt viktig i adoptionsprocessen.

På den offentliga sidan ges fertilitetsbehandlingar inte efter sterilisering. På den privata sidan kan fertilitetsbehandlingar eller återställande av fertilitet efter sterilisering göras.

Infertilitetsundersökningar och -behandlingar kan göras inom den offentliga hälsovården bara om en partner som bor utomlands förbinder sig att betala sina egna undersöknings- och behandlingskostnader eller har fått en betalningsförbindelse för dem.

På privata fertilitetskliniker är infertilitetsundersökningar- och behandlingar vanligen möjliga.