Gå till sidans innehåll

Normal menstruationscykel

I genomsnitt börjar en finländsk flicka menstruera i 12–13 års ålder. I början är menstruationscykeln oregelbunden och blödningar kan förekomma med upp till några månaders mellanrum.

Längden på menstruationscykeln

I början kan menstruationen vara helt smärtfri, men när menstruationscyklerna blir mer regelbundna upplever många åtminstone lindrig menstruationssmärta. En normal menstruationscykel är 23–35 dygn. Menstruationscykelns längd beräknas från blödningens första dag till den första dagen av nästa blödning. För de flesta kvinnor varierar menstruationscykelns längd från några dagar till en vecka. Detta är helt normalt. Den normala varaktigheten för en menstruationsblödning är 2–8 dagar, med ett genomsnitt på fem dagar.

Menstruationscykelns faser

I början av menstruationscykeln börjar livmoderns slemhinna tjockna under påverkan av det kvinnliga hormonet (östrogen) som produceras av den mognande äggblåsan i äggstocken. Äggblåsans mognad styrs av ett follikelstimulerande hormon (FSH) som produceras av hypofysen. En äggcell frigörs från en mogen äggblåsa ungefär halvvägs genom menstruationscykeln (ägglossning). Ägglossningen utlöses av en snabb ökning av luteiniserande hormon (LH-topp) som utsöndras av hypofysen. Den spruckna äggblåsan bildar en gulkropp i äggstocken, som börjar utsöndra ett hormon som kallas gulkroppshormon dvs. progesteron. Gulkroppshormonet förbereder livmoderns slemhinna för en eventuell graviditet. Om en graviditet inte börjar, förtvinar gulkroppen och livmoderslemhinnan läcker ut som menstruationsblödning.

Uppdaterad 3.2.2022