Gå till sidans innehåll

Att operera bort livmodern eller äggstockarna

Efter ett kejsarsnitt är hysterektomi den vanligaste gynekologiska operationen. Den kan göras öppet (laparotomi), genom slidan (vaginalt) eller som titthålsoperation (laparoskopiskt).

Hysterektomi som görs på grund av en godartad sjukdom påverkar inte sexualiteten eller orgasmfrekvensen. En studie som jämförde olika operationsmetoder konstaterade att avlägsnandet av livmodern minskade smärtor i magområdet och förbättrade kvinnans sexuella aktivitet. Störst nytta av operationen fick de som hade genomgått en vaginal hysterektomi. Flera studier har rapporterat minskade samlagssmärtor efter hysterektomi, men operationens inverkan på samlagsfrekvensen och den sexuella lusten har varit motstridig. Hos vissa av de undersökta patienterna sjönk den sexuella lusten eller förblev oförändrad.

Vid jämförelse av vanlig hysterektomi och radikal hysterektomi på grund av cancer (också lymfkörtlar och vävnader intill livmodern avlägsnas) har det rapporterats att radikal hysterektomi kan orsaka störningar i blodcirkulationen i slidan under sexuell upphetsning. Forskarna bedömer att detta beror på att innervationen i slidan har skadats vid operationen. Det orsakade dock ingen skillnad i upphetsningen mellan opererade och icke-opererade kvinnor.

Avlägsnande av äggstockar

Om äggstockarna avlägsnas orsakar det ett tidigare klimakterium, vilket påverkar den sexuella lusten, njutningen och förmågan att få orgasm, på motsvarande sätt som den naturliga menopausen.