Siirry sivun sisältöön

Kohdun tai munasarjojen poisto

Kohdunpoisto on keisarileikkauksen jälkeen yleisin gynekologinen leikkaus. Se voidaan tehdä avoimesti (laparotomiateitse), emättimen kautta (vaginaalisesti) tai tähystysleikkauksena (laparoskooppisesti).

Hyvänlaatuisen sairauden vuoksi tehdyn kohdunpoiston jälkeen ei leikkauksella ole vaikutusta seksuaalisuuteen tai orgasmitiheyteen. Eri leikkaustapoja vertailevassa tutkimuksessa todettiin kohdunpoiston vähentäneen vatsanalueen kiputiloja ja vaikuttaneen parantavasti naisen seksuaalitoimintoihin. Suurimman hyödyn leikkauksesta saivat ne potilaat, joille oli tehty vaginaalinen kohdunpoisto. Yhdyntäkipujen vähentymistä kohdunpoiston jälkeen on raportoitu useassa tutkimuksessa, mutta leikkauksen vaikutus yhdyntätiheyteen ja seksuaaliseen halukkuuteen on ollut ristiriitainen. Osalla tutkituista potilasta halukkuus on laskenut tai pysynyt ennallaan.

Tavallista kohdunpoistoa ja syövän vuoksi tehtyä radikaalia kohdunpoistoa (poistetaan imusolmukkeita ja laajemmin myös kohdun vieruskudoksia) verrattaessa on raportoitu, että radikaali kohdunpoisto aiheuttaa verenkierron häiriintymisen emättimen alueella seksuaalisen kiihottumisen aikana. Tutkijat arvioivat tämän johtuvan emättimen hermotuksen vaurioitumisesta leikkauksessa. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta kiihottumiseen eri tavalla leikattujen ja leikkaamattomien naisten välillä.

Munasarjojen poisto

Munasarjojen poisto aiheuttaa ennenaikaiset vaihdevuodet, mikä vaikuttaa seksuaaliseen haluun, nautintoon ja kykyyn saavuttaa orgasmi samaan tapaan kuin luonnollinen menopaussi.