Siirry sivun sisältöön

Rokotukset raskauden aikana

Rokotuksia suositellaan tilanteissa, joissa raskaus altistaa taudin saamiselle, on altistuttu taudille, matkustetaan suuren riskin alueelle tai raskaana olevan rokottamisella voidaan suojata vastasyntynyttä.

Imetys ei ole este äidin tai vauvan rokotuksille. Vahingossa annettu ei-suositeltu rokote ei ole aihe raskauden keskeytykseen.

Inaktivoituja mikrobeja sisältävät rokotteet

A-hepatiittirokote suositellaan annettavaksi, mikäli matkustaa maahan, jossa A-hepatiittia esiintyy jatkuvasti. Samoin suositellaan annettavaksi poliorokote, jos on tiedossa taudille altistuminen. Näihin rokotteisiin ei ole havaittu liittyvän haitallisia vaikutuksia raskauden aikana.

B-hepatiittirokote (puhdistettu antigeeni) suositellaan annettavaksi altistumistilanteessa ja henkilöille, jotka ovat B-hepatiitin riskiryhmää. B-hepatiittirokotteeseen ei ole havaittu liittyvän lisääntynyttä raskauskomplikaatioiden riskiä.

Influenssarokotetta (puhdistettu antigeeni) suositellaan, koska raskaana oleva sairastuu herkemmin influenssaan ja taudinkuva voi olla tavallista rajumpi, jopa hengenvaarallinen. Jos äidillä on jokin perussairaus, hänellä on viisinkertainen riski sairastua vakavaan influenssaan. Influenssa lisää myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu influenssarokote suojaa myös syntyvää lasta kuuden kuukauden ikään saakka. Influenssarokote ei lisää epämuodostumia tai sikiöhaittoja.

Eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältävät rokotteet

Eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältäviä rokotteita suositellaan välttämään raskauden aikana. Tällaisia ovat vesirokkorokote, MPR-rokote (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) ja keltakuumerokote. Kuitenkin mikäli matkustaa raskauden aikana keltakuumealueelle tai altistuu muuten taudille, keltakuumerokote tulee antaa, koska tautiin sairastuminen on äidille ja sikiölle vaarallisempaa kuin rokottamatta jättäminen.

Mikrobin osia sisältävät rokotteet

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote on mikrobin osia sisältävä rokote. Se tulee antaa, jos edellinen tehoste ei ole voimassa (tehosteesta on yli 10 vuotta) ja raskaana oleva saa eläimen pureman tai suuren likaisen haavan. Rokote on todettu turvalliseksi raskauden aikana.