Siirry sivun sisältöön

Mahdolliset ongelmatilanteet raskauden alkamisessa

Raskauden alkua voivat vaivata esimerkiksi kuukautisiin ja yhdyntöihin liittyvät ongelmat tai keskenmeno.

Kuukautiset puuttuvat tai ovat ongelmalliset

Hakeudu lääkäriin perustutkimuksia varten, saat tarvittaessa lähetteen erikoistutkimuksiin.

Jos olet kaukana ihannepainostasi, tee päätös ja ryhdy toimenpiteisiin tavoitteellisesti. Painonhallintaan voit tutustua Terveyskylän Painonhallintatalon sivulla.

Yhdynnät eivät onnistu

Keskustelkaa asiasta puolison kanssa. Tilanteeseen voi tarvittaessa hakea ammattiapua ja tukea. On tärkeää huomioida, että yhdyntöjen onnistumattomuuteen voi vaikuttaa se, että yritetään raskautta. Jommallakummalla tai molemmilla voi olla raskaustoiveeseen ja raskauden alkamisen onnistumiseen liittyen stressiä ja pelkoa epäonnistumisesta. On myös tärkeää, että raskaustoive on molempien tahto, eikä sitä yritä vain kumppania miellyttääkseen. Tämän vuoksi pariskunnan välinen kommunikointi sekä parisuhteen ja seksielämän vaaliminen raskausyrityksenkin aikana on ensiarvoisen tärkeää.

Keskenmeno

Hedelmöityksestä lapsen syntymään

Suurin osa keskenmenoista tapahtuu jo ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä eli ennen kuin nainen edes tietää olevansa raskaana. Hedelmöityneistä munasoluista jopa 60 prosenttia johtaa tähän hyvin varhaiseen keskenmenoon. Kuukautisten poisjäämisen jälkeen keskeytyy vielä noin 15 prosenttia alkaneista raskauksista, valtaosa ensimmäisillä raskausviikoilla ennen raskausviikkoa 8.

Keskenmenoriski lisääntyy vanhempien ikääntyessä. Yli 40-vuotiaan naisen raskauksista keskeytyy jo yli puolet. Tähän ovat syynä kromosomaaliset poikkeamat kehittyvissä alkioissa.

Päivitetty 3.11.2020