Siirry sivun sisältöön

Laskeuman oireet

Laskeuman oireet vaihtelevat laskeumatyypistä riippuen.

Lantionpohjan elinten laskeumat voivat heikentää elämänlaatua, ja oireet saattavat rajoittaa päivittäistä elämää, kuten työstä suoriutumista tai rajoittaa liikuntamahdollisuuksia.

Oirekuva vaihtelee pullistuvan seinämän mukaan. Kaikille laskeumille on tyypillistä paineen tunne, joka on usein aamulla helpompi ja päivän pystyasennon vuoksi illalla hankalampi. Alavatsalla ja selässä voi tuntua ajoittain kipua. Etenkin emättimen ulkopuolelle ulottuvassa laskeumassa limakalvot voivat ärtyä ja tehdä kipua ja kirvelyä. Laskeumatyypistä riippuen laskeuma voi myös aiheuttaa virtsaamisen tai ulostamiseen liittyviä ongelmia. Laskeuma voi aiheuttaa hankaluuksia myös yhdynnän aikana ja vaikuttaa kielteisesti seksuaalisuuteen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli laskeuma aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Peilillä katsoen voi itse nähdä ja koittaen tuntea emättimen suulla pullistuman. Pullistuma on yleensä painovoiman vuoksi illalla selkeämmin todettavissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on vaaraton vaiva.

Hoitoon voi hakeutua terveysaseman tai yksityislääkärin kautta, missä lääkäri arvioi erikoissairaanhoitoon lähettämisen tarpeellisuuden.

Lääkärin vastaanotolla

Lääkäri diagnosoi laskeuman vastaanotolla gynekologisessa tutkimuksessa. Asento, vuorokauden aika (aamu vai ilta) ja mahdollinen edeltävä rasitus vaikuttavat laskeumaan ja siksi tutkimuksen aikana potilasta pyydetään voimakkaasti ponnistamaan laskeuman todellisen vaikeusasteen määrittämiseksi.

Päivitetty 22.10.2020