Ennenaikainen istukan irtoaminen

Istukka irtoaa ennenaikaisesti joko osittain tai kokonaan noin yhdess prosentissa raskauksista ennen lapsen syntymää. Noin puolet istukan irtoamisista tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista.

Istukan ennenaikaisen irtoamisen tyypillisiä oireita ovat vatsakipu ja verenvuoto. Kohtu voi olla pinkeä ja aristava.

Reilu viidennes raskausajan verenvuodoista johtuu istukan ennenaikaisesta irtoamisesta. Istukan ennenaikainen irtoaminen eli istukan ablaatio on merkittävä vaaratilanne syntymättömälle lapselle. Näissä tilanteissa kaikkiaan kymmenen prosenttia sikiöistä tai vastasyntyneistä menehtyy joko kohtuun tai ensimmäisen elinviikon aikana.

Riskitekijöitä tunnetaan paljon. Yksi merkittävimmistä riskitekijöistä on raskausajan tupakointi, joka kaksinkertaistaa riskin. Mikäli tupakointi lopetetaan alkuraskaudessa, riski vähenee samalle tasolle kuin tupakoimattomalla.

Milloin yhteys lääkäriin?

Loppuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto on aina syy hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska vuoto voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta. Mikäli vuoto on niukkaa eikä siihen liity kipuja eikä supistuksia, tulee soittaa päivystykseen lisäohjeiden saamiseksi. Mikäli verenvuoto on erityisen runsasta, kivut ovat voimakkaat ja yleisvointi heikkenee, tulee soittaa välittömästi ambulanssi ja ilmoittaa tulostaan sairaalaan.

 

Kyllä

Päivitetty