Siirry sivun sisältöön

Ulkosynnytinsyövän muut hoitomuodot

Sädehoitoa sekä solunsalpaajahoitoa voidaan käyttää sekä erikseen että yhdistettynä niin sanottuna kemosädehoitona. Uusiutuneen taudin hoidossa hoitolinjaukset tehdään tapauskohtaisesti.

Sädehoito

Ulkoista sädehoitoa tai nykyään useammin solunsalpaajahoidolla tehostettua niin sanottua kemosädehoitoa annetaan ulkosynnyttimien ja nivustaipeiden alueelle leikkauksen jälkeen, mikäli nivustaipeessa tai -taipeissa todetaan imurauhasmetastasointi tai mikäli leikkauksessa aikaansaatu niin sanottu tervekudosmarginaali puuttuu tai on hyvin pieni. Sädehoitoa käytetään myös tilanteissa, joissa leikkaushoitoon ei katsota olevan mahdollisuuksia tai jos kasvain uusii eikä sädehoitoa ole käytetty leikkaushoidon jälkeen. Ulkoista sädehoitoa voidaan täydentää tarvittaessa myös kudoksensisäisellä sädehoidolla.

Solunsalpaajahoito

Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat yksi syövän hoitoon käytettävissä olevista lääkeaineryhmistä.Solunsalpaajien teho ulkosynnytinsyövässä on vähäinen. Se tulee kysymykseen ainoastaan taudin uusimisen yhteydessä tai tilanteessa, jossa taudin laajan levinneisyyden eli kaukometastasoinnin takia muut hoitomuodot eivät ole käytettävissä. Joskus solunsalpaajahoitoa voidaan käyttää kasvaimen pienentämiseksi ennen leikkaushoitoa.

Päivitetty 22.3.2022