Siirry sivun sisältöön

Munasolujen määrä munasarjassa

Munasolujen määrä vähenee naisen iän myötä.

Munasolujen määrä munasarjassa naisen iän mukaan

Kuukautisten alkaessa 10 -15-ikävuoden iässä naisella on keskimäärin 400 000 munasolua. Vaihdevuosi-iässä 45 - 55-vuotiaana munasolujen määrä on alentunut huomattavasti, vain tuhanteen munasoluun.

Monirakkulainen eli PCO-munasarja (polykystinen munasarja)

Noin 20 prosentilla naisista todetaan munasarjan ultraäänitutkimuksessa sattumalta niin sanottu monirakkulainen munasarja, jota on kutsuttu myös polykystiseksi munasarjaksi (PCO, polycystic ovary). Tällöin munasarjan rakenteelle on tyypillistä, että pienet 2–9 millimetrin munarakkulat näkyvät, kuin helminauha heti munasarjan kuorikerroksen alla, tai että niitä on huomattavan paljon kummassakin munasarjassa.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Jos nainen on oireinen, eli hänellä on kuukautis- tai karvoitusongelmia, ja ultraäänitutkimuksella todetaan monirakkulainen munasarja, tilaa kutsutaan munasarjojen monirakkulaoireyhtymäksi, PCOS:ksi (polycystic ovary syndrome). Tämä oireyhtymä pahenee painoindeksin kasvaessa, joten painonhallinta on tärkein hoitokeino palauttamaan kuukautiskierto ja helpottamaan mahdollista karvoitusongelmaa. PCOS esiintyy myös normaalipainoisilla naisilla, jolloin hoidoksi tarvitaan usein hormonihoitoja, joko ehkäisypillerit tai hormonikorvaushoito tai raskaustoiveen ollessa aktiivinen, lapsettomuushoito.

Päivitetty 3.11.2020