Siirry sivun sisältöön

Seksuaalisuus parisuhteessa

Parhaimmillaan seksuaalisuus parisuhteessa on voimanlähde ja antaa parisuhteelle lujuutta ja kestävyyttä.

Seksuaalisuus auttaa rentoutumaan ja kokemaan läheisyyttä, mikä synnyttää intiimiyttä ja auttaa näin luomaan kiintymystä puolisoiden välille. Seksuaalisen kanssakäymisen kautta kysytään monia asioita, kuten rakastatko minua ja olenko sinulle tärkeä ja ainutaaltuinen. Yksilölliset eroavuudet vaativat osapuolilta halua, kompromisseja, joustavuutta ja keinoja ratkaista eroavuudet positiivisella tavalla. Molempien tulee voida kokea, että juuri minä pystyn säätelemään minulle sopivaa läheisyyttä, intiimiyttä ja seksuaalielämää.

Vastuu omasta seksielämästä on ensimmäinen askel rakastelemiseen.

Seksuaalinen halukkuus vaihtelee elämäntilanteiden mukaan. Kriisitilanteissa seksielämä on luonnollisesti erilaista kun seesteisimmissä vaiheissa. On täysin normaalia, että välillä seksuaalielämä on enemmän ja välillä vähemmän tyydyttävää. Seksuaalisuus on herkkä alue, johon parisuhteen toimimattomuus heijastuu ensimmäisenä.

Läheisyys, intiimiys ja seksuaalielämä ovat parisuhteessa molempien kumppaneiden vastuulla. Kummankin puolison tulee panostaa seksuaalisuhteen toimivuuteen, huolehtia sen ylläpidosta ja ilmaista sen tärkeyttä. Ennen kaikkea tulee ilmaista omia tarpeitaa ja uskaltaa pyytää montakin kertaa toiselta sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Jotta seksuaalisuus parisuhteessa olisi tyydyttävää, sinun pitää oppia tuntemaan itsesi. Tiedät, mistä itse pidät ja pystyt myös puhumaan siitä ääneen kumppanisi kanssa. Näihin taitoihin voi tarvita apua. Tutustu seuraaviin sivuihin, joilla voit harjaantua näihin asioihin:

Ole läsnä parisuhteessa. Parisuhde on paikka, missä voi levätä ilman suorituspakkoa. Parisuhteen toimiva seksuaalisuus edellyttää, että pari viettää yhdessä riittävän pitkän ajan, esimerkiksi päivän tai viikonlopun, jotta tunteet toista kohtaan ehtivät nousta pintaan arjen tohinan alta. Kiireisen pariskunnan tai lapsiperheen arki on hektistä, jolloin on monesti vaikeaa olla aidosti läsnä. Suorittaminen, tehokkuus ja vaatimukset estävät aidon läsnäolon ja erottavat meidät itsestämme ja kumppanistamme. Läheisessä intiimissä suhteessa pitää saada jakaa omia ajatuksia, mielikuvia, tunteita ja tarpeita. Lisäksi suhteessa on oltava mahdollisuus kokea, että parin seksuaalinen käyttäytyminen on luvallista ja hyväksyttyä. Jos huomio keskittyy siihen, kuinka usein rakastellaan, lähtee pohja nautinnolta, seksuaalinen halu ja tunteet kaikkoavat ja tyytymättömyys lisääntyy.

Päivitetty 4.11.2020