Siirry sivun sisältöön

Painonhallinta ja hedelmällisyys

Painonhallintaan kannattaa sekä naisen että miehen kiinnittää huomiota, sillä sekä yli- että alipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Normaali painoindeksi on 19–25.

Ylipainoon liittyy naisilla usein ovulaatiohäiriöitä, jotka voivat korjaantua pienelläkin painon pudotuksella. Jo 5–10 prosentin painon lasku tuo terveyshyötyjä sekä parantaa raskauden alkamisen mahdollisuutta. Ylipaino lisää keskenmenoriskiä sekä suurentaa raskaudenaikaisia riskejä, kuten raskausdiabeteksen, kohonneen verenpaineen tai raskausmyrkytyksen sekä sikiön rakennepoikkeavuuksien riskiä Painoindeksin optimointi parantaa lapsettomuushoitojen tuloksia ja vaikuttaa hoitosuunnitteluun. Hoidoissa tarvittavat lääkeannokset ovat normaalipainoisella yleensä pienempiä, jolloin sivuvaikutusten riski pienenee. Myös miehen ylipainolla on merkitystä. Rasvakudos vaikuttaa testosteronitasojen säätelyyn, siemennesteen koostumukseen ja siittiöiden laatuun, mahdollisesti myös syntyvien lasten terveyteen.

Alipaino ja liian runsas liikunta huonontavat raskauden alkamisen ja lapsettomuushoitojen onnistumistodennäköisyyttä. Syömishäiriöisillä naisilla (myös normaalipainoisilla) on enemmän kuukautishäiriöitä ja keskenmenoja. Syömishäiriöt saattavat altistaa sikiön kasvun hidastumiseen, vastasyntyneen pienipainoisuuteen, ennenaikaisuuteen, keisarileikkauksiin ja synnytyksen käynnistykseen. Syömishäiriöt pitää hoitaa ja paino saada normaalialueelle ennen lapsettomuushoitoja. Toipuminen syömishäiriöstä voi viedä vuosia.

Poikkea Painonhallintataloon, kun haluat lisätietoa ja tukea painonhallintaan.

Päivitetty 3.11.2020