Influenssa ja raskaus

Influenssa on vaarallinen odottavan äidin ja syntyvän lapsen terveydelle. Kausi-influenssarokotusta suositellaan kaikille ja erityisesti raskaana oleville.

Influenssa on virustauti, jonka aiheuttavat influenssa A-, B- tai C-virukset. A- ja B-virukset ovat tyypillisesti merkittävämpiä ja aiheuttavat vuosittain esiintyvät influenssaepidemiat. Influenssaepidemioita esiintyy Suomessa yleensä joulu-huhtikuun välisenä aikana.

Tavallisesti influenssaan sairastuu vuosittain 5–15 prosenttia väestöstä, myös raskaana olevista naisista. Influenssa aiheuttaa vaaran raskaana olevan naisen ja syntyvän lapsen terveydelle. Vaaran vähentämiseksi on olemassa tehokas keino: rokotus. Kausi-influenssarokotus on osoitettu turvalliseksi sekä äidille että sikiölle.

Influenssaa ei voida erottaa pelkästään oireiden perusteella luotettavasti tavallisesta flunssasta. A- ja B-virukset voidaan osoittaa nenänielunäytteestä pikatestillä. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aloitetulla lääkityksellä voidaan lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa. Ennaltaehkäisevällä rokotuksella influenssa voidaan estää.

 

Kyllä

Päivitetty